Δώρο απο Φουστέρ το κύπελλο στον Ολυμπιακό(2-1 τον Ατρόμητο στην παράταση)

Με τέρμα του Φουστέρ στην παράταση ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 25ο Κύπελλο της ιστορίας του, καθώς στον 70ο τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, νίκησε 2-1 τον Ατρόμητο στην παράταση με γκολ των Τζιμπούρ στο 29' και Φουστέρ στο 119'. Οι «κυανόλευκοι» είχαν ισοφαρίσει με τον Ιγκλέσιας στο 76'. Ετσι, ο πρωταθλητής Ελλάδας πέτυχε το νταμπλ για 15η φορά. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν πέναλτι στο 24' με τον Χολέμπας.


Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος σε όλο το α' ημίχρονο. Είχε την κατοχή της μπάλας, πίεσε τον αντίπαλό του, είχε ευκαιρίες και ανάμεσά τους ένα χαμένο πέναλτι και είχε και το γκολ. Οι πρώτες καλές στιγμές του τελικού ήταν στο 7' με το σουτ του Τζιμπούρ να εξουδετερώνεται από τον Ιτάνζ και στο 18' με τον «κεραυνό» του Μακούν να φεύγει πάνω από το δοκάρι. Στο 24' ο Φυτανίδης ανέτρεψε τον Μανιάτη μέσα στην περιοχή, ο Σπάθας ορθώς έδωσε το πέναλτι, αλλά ο Χολέμπας που το εκτέλεσε, έστειλε την μπάλα άουτ. Αυτό πάντως δεν στάθηκε ικανό να πτοήσει τους «ερυθρόλευκους», που λίγο αργότερα άνοιξαν το σκορ. Στο 29' ο Τοροσίδης από δεξιά γύρισε την μπάλα και ο Τζιμπούρ με συρτό σουτ έκανε το 1-0.

Όλο αυτό το διάστημα ο Ατρόμητος είχε επιλέξει έναν αμυντικό ρόλο, που όμως δεν φάνηκε ικανός να ανακόψει την ορμή των αντιπάλων του. Ουσιαστικά οι Περιστεριώτες μόνο μια φορά εμφανίστηκαν δραστήριοι επιθετικά κι αυτή -φυσικά- με τον Μήτρογλου, όταν στο 20' ελίχθηκε μπροστά από τον Μέλμπεργκ και μπαίνοντας μέσα στην περιοχή σούταρε πάνω από την εστία του Κάρολ.

Αντίθετα στο β' ημίχρονο ο Ατρόμητος έδειξε διάθεση να παίξει πιο ψηλά και πήρε την πρωτοβουλία στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίστηκαν άνευροι και χωρίς τον ρυθμό που είχαν στο πρώτο 45λεπτο. Μπορεί οι φάσεις να μην ήταν πολλές (ένα καλό σουτ του Επστάιν στο 58', πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι), αλλά η ισοφάριση ήρθε για τους παίκτες του Γιώργου Δώνη. Στο 76' και από γύρισμα του Επστάιν, ο Ιγκλέσιας έπιασε το σουτ, η μπάλα βρήκε και στον Χολέμπας, κι έγινε το 1-1.

Μοιραία ο Ολυμπιακός, που μέχρι τότε έδειχνε να επεναπαύεται, επιχείρησε να αυξήσει την πίεση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στις καθυστερήσεις ο Ιτάνζ απέκρουσε την κεφαλιά του Τζιμπούρ μετά το κόρνερ του Μιραλάς, το ισόπαλο αποτέλεσμα διατηρήθηκε κι έτσι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.



Με το ξεκίνημα (92') και από εξαιρετική κάθετη πάσα του Φετφατζίδη, ο Μιραλάς βρέθηκε απέναντι από τον Ιτάνζ, αλλά πλάσαρε λίγο έξω από την εστία, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα (96'), η εκτέλεση φάουλ του Ορμπάιθ έφυγε ελάχιστα άουτ. Στο 110' και πάλι από τον Φετφατζίδη, ο Μιραλάς έφυγε μπροστά, αλλά την κατάλληλη στιγμή ο Τόμας έκανε την προβολή και έκοψε το σουτ.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι ο τελικός θα οδηγηθεί στην παράταση, ο Νταβίντ Φουστέρ αποδείχθηκε ο παίκτης της τελευταίας στιγμής, αφού στο 119' και σε σέντρα του Τοροσίδη, έστειλε την μπάλα με κεφαλιά στα δίχτυα κι έδωσε το τρόπαιο στον Ολυμπιακό.

Αυτό ήταν το τελευταίο επίσημο παιχνίδι του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του Ολυμπιακού, καθώς ο Βάσκος τεχνικός θα αποχωρήσει έχοντας κατακτήσει πέντε τρόπαια με την πειραϊκή ομάδα (τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα).



ΔΙΑΤΗΤΗΣ: Σπάθας (Πειραιά)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Οικονόμου, Φυτανίδης, Δημούτσος, Ιγκλέσιας, Σκόνδρας, Τόμας - Χολέμπας, Ορμπάιθ

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Δώνης): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Οικονόμου, Τόμας, Φυτανίδης, Τάτος (63' λ.τρ. Καραμάνος), Επστάιν, Μπρίτο (77' Σφακιανάκης), Ιγκλέσιας (97' Ζουέλα), Δημούτσος, Μήτρογλου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κάρολ, Τοροσίδης, Χολέμπας, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μανιάτης (103' Μοντέστο), Ορμπάιθ, Μακούν (82' Φουστέρ), Τζιμπούρ, Μιραλάς, Αμπντούν (71' Φετφατζίδης).


ΟΙ ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ

Ένδεκα ομάδες έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, με τον Ολυμπιακό να έχει στεφθεί τροπαιούχος τις περισσότερες φορές. Αναλυτικά:

ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΠΑΙΑ

Ολυμπιακός 25

Παναθηναϊκός 17

ΑΕΚ 14

ΠΑΟΚ 4

Πανιώνιος 2

Λάρισα 2

Άρης 1

Ηρακλής 1

Εθνικός 1

ΟΦΗ 1

Καστοριά 1

ΟΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ

Δεκαεπτά ομάδες έχουν λάβει μέρος σε τελικό Κυπέλλου και ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές. Αναλυτικά:

ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Ολυμπιακός 37

Παναθηναϊκός 28

ΑΕΚ 21

ΠΑΟΚ 16

Άρης 9

Πανιώνιος 6

Ηρακλής 5

Λάρισα 4

Δόξα Δράμας 3

ΟΦΗ 2

Ατρόμητος 2

Εθνικός 1

Πιερικός 1

Καστοριά 1

Αθηναϊκός 1

Απόλλων Αθ. 1

Ιωνικός 1

Πηγή: skai.gr