Η συνέντευξη Τύπου του Final-4

Με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκας διεξήχθη στο Δημαρχείο της Βαρκελώνης η συνέντευξη Τύπου ενόψει της αυριανής έναρξης του φάιναλ φορ, στο «Παλάου Σαν Τζόρντι». Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Τζόρντι Χερέου, ο εκτελεστικός διευθυντής της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου, οι προπονητές των τεσσάρων, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, Ντέιβιντ Μπλατ, Σιμόνε Πιανιτζάνι και Εμανουέλε Μολίν, καθώς και τέσεερις παίκτες. Τον Παναθηναϊκό εκπροσώπησε ο αρχηγός του, Δημήτρης Διαμαντίδης, τη Σιένα ο Ριμάντας Καουκένας, τη Μακάμπι ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης και τη Ρεάλ ο Φελίπε Ρέγες.

Μετά το χαιρετισμό του δημάρχου της πόλης, ο Τζόρντι Μπερτομέου είπε: «Αρχίζουμε το φάιναλ φορ, που είναι το τελευταίο και πιο ανταγωνιστικό σημείο της σεζόν, μίας σεζόν με 18 χώρες. Όλες οι ομάδες έκαναν μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν εδώ και μόνο οι καλύτερες το κατάφεραν. Αξίζουν "μπράβο". Τις σεβόμαστε και τις ευχαριστούμε. Θέλω να υπογραμμίσω πως οι ομάδες κατάφεραν να αυξήσουν κατά 11% την προσέλευση. Το φάιναλ-φορ θα μεταδοθεί σε 36 χώρες. Αλλά δεν είναι μόνο οι αγώνες του φάιναλ φορ (σ.σ. αναφέρεται στο juniors tournament). Επίσης θέλω να υπογραμμίσω το "παιχνίδι της εβδομάδας", που υπήρχε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Καταφέραμε να στείλουμε εικόνα σε 110 χώρες. Αυτά τα επιτεύγματα μάς δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την πόλη μας, γιατί είμαστε στο "σπίτι" μας και μπορούμε να έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους προπονητές και τους παίκτες».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο οποίος δήλωσε: «Θα προσπαθήσουμε να το ευχαριστηθούμε για ακόμη μία φορά. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε καλά παιχνίδια. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες γιατί αξίζουν να είναι εδώ».

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού απάντησε σχετικά με το αν το μπάσκετ είναι παιχνίδι προπονητών ή παικτών: «Βεβαίως και το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι των παικτών. Είμαι περήφανος που έχω αυτούς τους παίκτες δίπλα μου. Ο Διαμαντίδης γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να φτάσει στο φάιναλ φορ. Όλοι ξέρετε πώς παίζει».

Ο Ομπράντοβιτς απάντησε σε ερώτηση για τη σχέση του με τη Βαρκελώνη: «Το καλό είναι ότι εδώ έχω πολλούς φίλους. Την αγαπάω την πόλη. Είναι μία πόλη του μπάσκετ. Πραγματικά υποφέραμε στη διάρκεια της χρονιάς, όπως στη σειρά με τη Μπαρτσελόνα, που ήταν το φαβορί και για το τρόπαιο. Όπου κι αν γίνει το φάιναλ φορ, αν είναι η ομάδα μου θα είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, πρόσθεσε: «Δε νομίζω πως έχω να δώσω κάποια συμβουλή. Ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Θα πω κι εγώ ό,τι είπε ο κόουτς, ότι είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Εύχομαι ο κόσμος να δει ωραίο μπάσκετ. Εμείς αξίζουμε να κερδίσουμε την Ευρωλίγκα».

Στη συνέχεια, ο «πράσινος» γκαρντ απάντησε σχετικά με το αν η Σιένα, βάσει του στιλ παιχνιδιού της, είναι "μικρογραφία" του Παναθηναϊκού: «Κάθε ομάδα έχει τη δική της φιλοσοφία και στρατηγική. Έχουμε δει τη Σιένα σε βίντεο. Εχουμε σεβασμό. Δε νομίζω πως είναι "μικρογραφία" του Παναθηναϊκού. Πρέπει να δώσουμε το 100% για να αντεπεξέλθουμε σε κάθε δυσκολία που θα βγάλει το παιχνίδι», είπε ο γκαρντ του Παναθηναϊκού για να προσθέσει ο Ριμάντας Καουκένας: «Συμφωνώ με τον Δημήτρη. Θα μπορούσαμε να βρούμε ομοιότητες, αλλά υπάρχουν και πολλές διαφορές. Η ομάδα είναι έτοιμη από πλευράς τακτικής. Έχουμε την ταυτότητά μας, ο Παναθηναϊκός τη δική του».

Τη «σκυτάλη» των δηλώσεων των προπονητών πήρε ο τεχνικός της Σιένα, Σιμόνε Πιανιτζιάνι, δηλώνοντας με χιούμορ: «Είμαστε μια μικρή πόλη, με μια μεγάλη ομάδα. Γι΄αυτό είμαστε υπερήφανοι που προκριθήκαμε στο φάιναλ φορ, έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Και μετά από τρεις χαμένους ημιτελικούς, ελπίζουμε για κάτι καλύτερο στο φετινό. Εγώ βρίσκομαι εδώ, χάρη στους παίκτες και στο σύλλογο. Ελπίζω ο Ζέλικο να μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε το παιχνίδι μας στο παρκέ».

Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι κλήθηκε να απαντήσει πρώτος στους εκπροσώπους του Τύπου, σχετικά με τον ημιτελικό απέναντι στον Παναθηναϊκό: «Έχουμε απέναντί μας μία ομάδα που έχει κερδίσει τα πάντα στη σύγχρονη εποχή, ενώ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι σπουδαίος προπονητής. Ο Ζέλικο μας σέβεται, πριν από τρία χρόνια εμείς τον σταματήσαμε στη φάση των «16», πέρυσι αυτοί. Νομίζω ότι θα είναι μεγάλο παιχνίδι, όπως όλες τις φορές που συναντηθήκαμε τα τελευταία χρόνια».

Τους παίκτες της ιταλικής ομάδας εκπροσώπησε ο Ριμάντας Καουκένας, ο οποίος είπε: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ με τη Σιένα. Δεν ήταν εύκολο. Είχαμε σκαμπανεβάσματα, πισωγυρίσματα. Αλλά αυτός είναι ο δρόμος. Αυτή είναι η χαρά του μπάσκετ. Και το φάιναλ φορ είναι δύο σημαντικά παιχνίδια. Κάποιοι πρέπει να προσπαθήσουν λίγο παραπάνω. Το καλύτερο είναι να παίξεις κι όχι να είσαι στον πάγκο. Ελπίζω αυτή τη φορά να βοηθήσω λίγο παραπάνω».

Από την πλευρά του ο προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ντέιβιντ Μπλατ, είπε: «Από την πλευρά της Μακάμπι είμαστε πολύ υπερήφανοι που βρισκόμαστε σ' αυτή τη γιορτή του μπάσκετ. Είναι τιμή να είμαι δίπλα σε τόσο σπουδαίους προπονητές του παγκοσμίου μπάσκετ. Ελπίζω να είναι ένα από τα καλύτερα φάιναλ φορ της ιστορίας».

Στη συνέχεια μίλησε για τους φιλάθλους της Μακάμπι, αλλά και τον Σχορτσανίτη: «Δεν ξέρω αν θα είναι περισσότεροι, αλλά γνωρίζετε ότι είναι πολύ θερμοί και χαίρομαι που θα μοιραστούμε μαζί τη χαρά της συμμετοχής. Από την αρχή ήμουν αισιόδοξος για την πορεία του Σχορτσανίτη. Είχαμε μιλήσει από το καλοκαίρι. Πριν ο "Σόφο" έρθει στη Μακάμπι ήταν ήδη γνωστός. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε κοντά μας».

Ο Μπλατ απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τη Ρεάλ: «Η Ρεάλ είναι μία ομάδα με ριμπάουντ, γρήγορη... Καμία ομάδα δεν έχει φτάσει εδώ γιατί είναι δυνατή μόνο σε έναν τομέα. Ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος ποιο στοιχείο του παιχνιδιού θα είναι το αποφασιστικό. Ο Σοφοκλής βοήθησε να φτάσουμε μέχρι εδώ, αλλά το ριμπάουντ δεν είναι μόνο δική του δουλειά, είναι όλων. Ελπίζω όλοι να κάνουμε καλή δουλειά και να νικήσουμε μία ομάδα όπως η Ρεάλ».

Από την πλευρά των παικτών μίλησε ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο οποίος είπε αρχικά: «Όλος ο κόσμος πρέπει να χαρεί το φάιναλ φορ. Εμείς πρέπει να έχουμε σωματική και πνευματική δύναμη. Δεν πρέπει να κατεβάσουμε τα χέρια. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για να κάνουμε πράξη τα σχέδια που ετοίμασε ο προπονητής μας».

Οσο για την επισήμαση του Μπλατ για την κυριαρχία των ριμπάουντ της Ρεάλ, ο Σχορτσανίτης δήλωσε: «Είναι αλήθεια πως η Ρεάλ έχει πολλά επιθετικά ριμπάουντ. Όλες οι ομάδες έχουν τομείς στους οποίος είναι καλές. Πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε. Έτσι φτάσαμε μέχρι εδώ. Έτσι πρέπει να παίξουμε κι αύριο».

Ο Ελληνας σέντερ, κατέληξε: «Ο κόουτς μου εξήγησε ποιος ο στόχος για τη φετινή χρονιά. Ο τρόπος που μου μίλησε με σημάδεψε. Έχουμε καλή σχέση. Καμιά φορά μου φωνάζει κι εγώ κατεβάζω το κεφάλι. Είναι σημαντικό ότι ζητάει πολλά από μένα. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση κάθε φορά που πατάω παρκέ να ξέρω πως μπορώ να κάνω ό,τι μου ζήτησε. Θα προσπαθήσω να παίξω όσο καλύτερα γίνεται».

Τέλος, ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Εμανουέλε Μολίν, είπε: «Μία ομάδα με τόση ιστορία βρίσκεται ξανά σε φάιναλ φορ. Ευχαριστούμε όλους όσοι δούλεψαν για να φτάσουμε εδώ. Η επιθυμία μας είναι να δείξουμε το νέο και νεανικό πρόσωπο που έχουμε. Έχουμε όνειρα. Φτάσαμε μέχρι εδώ βάζοντας όλα όσα είχαμε στα χέρια μας, στη δύναμή μας. Ελπίζω να παίξουμε καλό μπάσκετ».

Ο τεχνικός μίλησε και για την εμπειρία του ως πρώτος προπονητής (σ.σ. αντικατέστησε τον Ετορε Μεσίνα): «Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Είμαι λίγους μήνες πρώτος προπονητής της Ρεάλ. Σαν βοηθός δούλεψα μαζί με έναν σπουδαίο προπονητή, όπως ο Έτορε Μεσίνα. Είναι διαφορετικό να παίρνεις αποφάσεις. Μπορείς να ανταλλάξεις απόψεις, αλλά ο πρώτος προπονητής παίρνει τις αποφάσεις».

Από την πλευρά των παικτών μίλησε ο Φελίπε Ρέγες της Ρεάλ, ο οποίος είπε αρχικά: «Φτάσαμε με δυσκολία εδώ. Έχουμε νέους παίκτες. Μόνο δύο από μας έχουν εμπειρία από φάιναλ φορ. Είναι ημέρες με δυνατά παιχνίδια, όλοι θέλουν να νικήσουν. Πρέπει να παίξουμε όπως ξέρουμε, όπως κάναμε σε μεγάλο διάστημα της χρονιάς. Ενωμένοι εντός κι εκτός παρκέ μπορούμε να κάνουμε πολλά. Οι αντίπαλοι είναι υψηλού επιπέδου, αλλά αν λειτουργήσουμε ως μεγάλη ομάδα μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Σε ερώτηση προς τον Φελίπε Ρέγες για τη σημασία του να αγωνίζεται στη Βαρκελώνη, δήλωσε:: «Πιο σημαντικό αν κερδίσουμε τον τίτλο. Το σημαντικό, όμως, είναι να κερδίσεις τον τίτλο και θα ήταν το ίδιο να βρισκόμασταν σε άλλη πόλη».
Πηγή: skai.gr