Όχι από Σκόπια στις προτάσεις Νίμιτς

Απορρίπτει η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε στη διάρκεια της συνάντησης με τους δύο διαπραγματευτές ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς τη Δευτέρα, στη Βιέννη.

Αυτό δήλωσε τη Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Όπως τόνισε μάλιστα, καμία από τις προτάσεις που παρουσίασε στη Βιέννη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της διένεξης για την ονομασία δεν συνιστά λογική βάση για την εξεύρεση λύσης καθώς καθεμία από αυτές τις προτάσεις έχει απορριφθεί από τη μία ή την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτή τη θέση θα μεταφέρει στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Γκρούεφσκι θα έχει τακτικές διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο, κ. Τσερβένκοφσκι, μετά την επιστροφή του τελευταίου από τη Σλοβενία. Στη συνάντηση θα παρίσταται και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία κ.Νίκολα Ντιμιτρόφ

Πάντως, τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, μετέδωσαν ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς υπέβαλε προφορικά, πρόταση για τρεις εναλλακτικές ονομασίες όπωςΔημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Ρεπούμπλικα Μακεντόνια –Σκόπιε (σ.σ. σε αυτή την εκδοχή και αμετάφραστο).

Σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς των Σκοπίων, η ονομασία που ενδεχομένως θα μπορούσε να συμφωνηθεί θα ήταν για όλες τις χρήσεις διεθνώς, εκτός του εσωτερικού της ΠΓΔΜ όπου θα παραμείνει το συνταγματικό όνομα.

Οι ίδιοι τηλεοπτικοί σταθμοί σχολίασαν ότι οι ονομασίες αυτές που πρότεινε προφορικά ο κ. Νίμτς, δεν ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις των Σκοπίων και ότι προσεγγίζουν τις θέσεις της Αθήνας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η χώρα μας συμμετέχει εποικοδομητικά και με καλή πίστη στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον κ.Nimetz για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Μιλοσόσκι επιβεβαιώνουν την απόλυτη αδιαλλαξία της άλλης πλευράς πρόσθεσε ο Γ. Κουμουτσάκος.

Τη Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: skai.gr