Η εντολή του Νίμιτς παραμένει ως έχει

Δημοσιεύματα εφημερίδων στα Σκόπια κάνουν λόγο για πρόθεση των ΗΠΑ για ενεργότερη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας.

Σχολιάζοντας σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι τόνισε ότι η εντολή του Μάθιου Νίμιτς, η οποία προκύπτει από σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ και από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, παραμένει ως έχει.

"Το αυξημένο ενδιαφέρον από άλλες χώρες για την εκκρεμότητα της ονομασίας που παρατηρείται τελευταία, δεν σημαίνει ότι η διαδικασία εξέρχεται από το καθορισμένο πλαίσιο", ανέφερε ακόμη ο κ. Μιλόσοσκι από τη Χάγη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.

Πάντως ο Τύπος των Σκοπίων, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, γράφει ότι οι ΗΠΑ θα ορίσουν ως απεσταλμένη τους στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, τη μόνιμη αντιπρόσωπό τους στο ΝΑΤΟ, πρέσβη Βικτόρια Νούλαντ.

Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" γράφει ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα του κ. Νίμιτς, ενώ η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα βοηθά τον μεσολαβητή του ΟΗΕ.

"Διπλωματικές πηγές ισχυρίζονται ότι αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια της αμερικανικής διοίκησης να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης. Στόχος της προσπάθειας αυτής θα είναι η Μακεδονία να υποχωρήσει από τη θέση της για διπλή ονομασία και η Ελλάδα να αποδεχτεί κάτι τέτοιο", αναφέρει η "Ντνέβνικ" και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν και τα δύο μέρη για την εξεύρεση λύσης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με σκοπό να καταστεί δυνατή η διεύρυνση της Συμμαχίας.

Έκκληση από ΕΕ για το επίλυση του ζητήματος. Εν τω μεταξύ, νέα έκκληση προς την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να επιδείξει την κατάλληλη πολιτική βούληση προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Όλι Ρεν.

O Ρεν επεσήμανε ότι "το θέμα του ονόματος καταναλώνει μεγάλο μέρος από την πολιτική ενέργεια της χώρας" κι επεσήμανε πως ενθαρρύνει την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται για την εξεύρεση "μιας φόρμουλας που θα είναι αποδεκτή από τα δύο μέρη".

Στη συνέχεια ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να επιδείξει την ετοιμότητά της να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις προωθώντας με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς, όπως το δικαστικό σύστημα και τους νόμους που αφορούν τη λειτουργία της αστυνομίας.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η αξιολόγηση των πεπραγμένων στη γειτονική χώρα θα γίνει με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το φθινόπωρο.
Πηγή: skai.gr