Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

Σε αδιέξοδο κατέληξε η νέα συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, ο κ. Νίμιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει και ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία επί των προτάσεων που κατέθεσε τη περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. 

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, τα δύο μέρη θέλουν να συνεχιστεί η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης του προβλήματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Νίμιτς είπε ότι δεν έχει οριστεί μια νέα συνάντηση.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς αν σκοπεύει να αναβαθμίσει το επίπεδο εκπροσώπησης στις συνομιλίες απάντησε ότι αυτό αφορά τις δυο Κυβερνήσεις.

Εξάλλου, ο κ. Νίμιτς πρόσθεσε ότι οι δύο πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους και ότι στη σημερινή συνάντηση δεν έχει δώσει οποιαδήποτε νέα πρόταση ή καινούργιο έγγραφο.

Ο ειδικός μεσολαβητής ανέφερε επίσης ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα στην περιοχή, ενώ σε ερώτηση αν επιθυμεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να βοηθήσουν την κατάσταση δήλωσε ότι όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες και άλλες χώρες, ειδικά ευρωπαϊκές που είναι φιλικές και στους δύο, πρέπει να συνεχίσουν να μιλούν μαζί τους για το ζήτημα και να τους ωθήσουν να εξευρεθεί εποικοδομητικός τρόπος για λύση.

Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η Μακεδονία, παρά το γεγονός ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να κόψει τον κορμό στον οποίο βασίζεται και να αποποιηθεί την εθνική της ταυτότητα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη για όλα τα Βαλκάνια.

Ο κ. Ανδριανός πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να θέσει βέτο καθώς η ενδιάμεση συμφωνία που ακόμη ισχύει προβλέπει ότι το όνομα του κρατιδίου δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για τη συμμετοχή του σε διεθνής οργανισμούς.

Εν τω μεταξύ,
Τη Δευτέρα επισκέπτεται την Αθήνα ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

Μετα τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και την υπουργό εξωτερικών ο κ. Σέφερ θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: skai.gr