Ενημέρωση για την πρόταση Νίμιτς

Σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιεί η Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε την κυβερνητική επιτροπή, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον πρωθυπουργό χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός τον οποίο ενημέρωσε η κ. Μπακογιάννη ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο
Μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση μπαίνει τώρα στην ουσία της και διευκρίνισε ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι σε μία χώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Νίμιτς, του οποίου το ρόλο ιδιαίτερα εκτιμούμε, έχει έλθει με εντολή των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητής, στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση, κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

• • • Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών , Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας παραμένει η σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει λύση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι το κείμενο Νίμιτς μελετάται από την κυβέρνηση ενόψει του επόμενου σταδίου διαπραγμάτευσης, η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη.

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική η οποία οδηγεί στο να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων σε υψηλότατο επίπεδο γι' αυτά τα θέματα κι αυτή η ενημέρωση είναι άμεση σε όλα τα εθνικά θέματα όσο η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση.

Η στάση της ΠΓΔΜ. Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα καθοριστεί η θέση των Σκοπίων όσον αφορά την πρόταση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

Την Τετάρτη πραγματοποιείται σύσκεψη των εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό της γείτονος, ενώ θα ενημερωθούν και όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε για πολλοστή φόρά ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί και θα απορρίψει κατηγορηματικά όλα τα αρνητικά σημεία της πρότασης Νίμιτς.
Πηγή: skai.gr