Μητσοτάκης σε συνέντευξη με Μέρκελ: Θέλω να αλλάξω αφήγημα για την Ελλάδα

Το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και την προοπτική μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας από γερμανικές επιχειρήσεις, και στην πράσινη ενέργεια, συζήτησαν ’νγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αποσαφήνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους.

Όπως επισήμανε η καγκελάριος έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στην ελληνική οικονομία, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική, επομένως η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και πλέον θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους.. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η οικονομία είναι κατά 50% ψυχολογία δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας.

"Η Ελλάδα θέλει τις γερμανικές επενδύσεις και εγώ θέλω να αλλάξει το αφήγημα για τη χώρα, καθώς πλέον δεν είναι προβληματική χώρα" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 


Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν να συνεργαστούν οι δύο χώρες σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές του νέου έτους θα πραγματοποιηθεί κοινό ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ παρουσία των δυο ηγετών ώστε να ενθαρρυνθούν οι γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στους δυο αυτούς τομείς στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε η καγκελάριος, έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στην ελληνική οικονομία, 
το κλίμα έχει βελτιωθεί, και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική, επομένως η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και  θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η οικονομία είναι κατά 50% ψυχολογία δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας. "Θέλουμε να δουλέψουμε στενότερα στην οικονομία και τον ενεργειακό τομέα" είπε. 



"Γερμανία και Ελλάδα έχουμε κοινές αξίες και καλές διμερείς σχέσεις που μπορούν να ενισχυθούν παραπέρα... Μιλήσαμε για διμερή θέματα, όπως  το μεταναστευτικό και οι δύο συμφωνούμε ότι θα πρέπει να είναι σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Χαίρομαι που η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία" σημείωσε η καγκελάριος. Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ όλος ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία για να αποτραπεί η είσοδος στην ΕΕ παράτυπων μεταναστών. 


Η ’νγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως η νέα σύνθεση της Κομισιόν και για τη διεύρυνση της ΕΕ. "Συζητήσαμε για τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό… Είμαστε πραγματικά ακόμα μακριά από μια βιώσιμη λύση" αναγνώρισε η καγκελάριος. 

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε το γερμανικό λαό για τη στήριξή του αυτά τα δύσκολα 10 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. "Εξέφρασα στην καγκελάριο τη διάθεση μας για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε σύμμαχό μας τη Γερμανία" επισήμανε. 

Επέμεινε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά, αλλά η συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους θα τηρηθεί το 2019 και το 2020. "Πρώτα θα κερδίσουμε σε αξιοπιστία προωθώντας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα" είπε. 



"Δεν θέλω να μιλάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας" διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης. "Όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο πιο μεγάλη η μείωση του χρέους". Είμαι εδώ, υπογράμμισε, για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων, θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις". 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μίλησε με την καγκελάριο και  για το Κυπριακό χαρακτηρίζοντας ως παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. "Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πολλά ελαττώματα που πρέπει να βελτιωθούν με την προοπτική ένταξης της γείτονος στην ΕΕ, γνωρίζει τη θέση μου η καγκελάριος" ξεκαθάρισε. 

Έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε στον τομέα της πράσινης οικονομίας σχολίασε ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση κάνει δραματικές κινήσεις για την εξυγίανση της ΔΕΗ και πως η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να είναι πεδίο για βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να ενισχυθεί η ροή των παράτυπων μεταναστών  προς την Τουρκία σημείωσε, αναφέροντας ότι στόχος να αλλάξει το πλαίσιο χορήγησης ή μη ασύλου. Μητσοτάκης: "Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και τα σύνορα της Ευρώπης... Είναι άδικο οι χώρες πρώτης υποδοχής να επωμίζονται τόσο μεγάλο βάρος" ανέφερε. 

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. 



Στη συνάντηση του πρωθυπουργού και του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε λίγο νωρίτερα το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter. 

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό πάνω από 3% του ΑΕΠ στέλνει ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας.


Πηγή: skai.gr