Γεραπετρίτης: Σύντομα οι Έλληνες θα δουν διαφορά στο πορτοφόλι τους

«Η μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων θα έρθει όταν πρώτα εμείς αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το μείγμα της πολιτικής για να παραχθεί νέος πλούτος και να αυξηθεί σημαντικά η ανάπτυξη. Αυτό θα συμβεί με την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, το οποίο παρέμενε στάσιμο επί μακρόν, με τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο «Έθνος της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Έτσι θα φτάσουμε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Στο ερώτημα, αν είναι εφικτός ο στόχος να δουν οι Έλληνες πολίτες μια θετική αλλαγή στη ζωή τους μέχρι το τέλος του χρόνου, ο υπουργός απαντά: «Από όλα τα θετικά δημοσιονομικά μηνύματα και τις σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις του τελευταίου μήνα, συγκρατώ ως πιο ενθαρρυντικό στοιχείο την αλματώδη αύξηση του ποσοστού θετικής γνώμης των Ελλήνων πολιτών στον δείκτη αισιοδοξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φτάνει τα προ κρίσεως επίπεδα. Και, μάλιστα, σε μία περίοδο κατά την οποία σε όλη την Ευρώπη υφίσταται γενική απαισιοδοξία για το μέλλον. Διατηρώ και εγώ μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα οι Έλληνες πολίτες θα δουν σημαντική διαφορά όχι μόνο στο πορτοφόλι τους -από τις μειώσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών- και στη βελτιστοποίηση των συνθηκών και της ποιότητας εργασίας, αλλά και στη μείωση της γραφειοκρατίας του Δημοσίου.

Ο υπουργός Επικρατείας απαντά επίσης στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, μιλά για το ζήτημα της ψήφου των ομογενών, για τις εξελίξεις σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ απαντά και στην κριτική για «μπαράζ τροπολογιών».

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της «υπερσυγκέντρωσης εξουσιών» στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Με τον νόμο για το επιτελικό κράτος αποκαθίσταται η συνταγματική κατανομή αρμοδιοτήτων, κατά τρόπο ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο συλλογικά να καθορίζει τη γενική πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός να συντονίζει και να κατευθύνει το έργο της κυβέρνησης. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμία ώριμη δημοκρατία προεδρευόμενου τύπου στην Ευρώπη ή στον κόσμο που να μην έχει συγκροτημένη δομή παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου κοντά στον πρωθυπουργό».

Σε σχέση με τις τροπολογίες, ο υπουργός Επικρατείας απαντά πως τα πρώτα τρία νομοσχέδια ήρθαν στη Βουλή και ψηφίστηκαν μέσα σε 15 ημέρες από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και προσθέτει: «Στο μέτρο που τα τρία αυτά νομοσχέδια ήρθαν με τρόπο πυροσβεστικό για να αποκαταστήσουν θεσμούς που είχαν υποβαθμιστεί ή διαρραγεί, ήταν αναγκαίο να υπάρξουν και ορισμένες διατάξεις με τη μορφή της τροπολογίας. Εντούτοις, να επισημάνω ότι μόνο σε ένα από τα τρία νομοσχέδια υπήρξε κατάθεση σημαντικού αριθμού τροπολογιών».

Σε σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει πως σκοπός της κυβέρνησης «δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πολιτική παρέμβαση στην Επιτροπή, αλλά, αντιθέτως, η αποκατάσταση της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας της Αρχής, η οποία είχε τρωθεί με τον διορισμό της κ. Θάνου».

Αναφορικά με την ψήφο των ομογενών, ο υπουργός Επικρατείας εκτιμά πως υπήρξε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων με υψηλά προσόντα οι οποίοι άφησαν τη χώρα στην πιο δημιουργική φάση της ζωής τους, προς αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής τύχης. «Οι άνθρωποι αυτοί ουδέποτε απώλεσαν τους δεσμούς με τη χώρα και έχουν βαθιά επιθυμία να επιστρέψουν και να βοηθήσουν στην ανάκαμψή της. Υπό την έννοια αυτή, αποτελούν ένα αναπόσπαστο και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με εύλογο ενδιαφέρον για τα πολιτικά μας πράγματα», τονίζει ο κ. Γεραπετρίτης.