Βουλή: Σύγκρουση για 2 τροπολογίες Βρούτση-Αποχώρησε η αντιπολίτευση

Σύγκρουση πυροδότησαν στην Βουλή οι 2 τροπολογίες που κατάθεσε εκτάκτως ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αρχικά εγκατέλειψαν την αίθουσα της Ολομέλειας ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα25 αφού κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση μεθόδευσε την καθυστέρηση της συνεδρίασης προκειμένου ο υπουργός Εργασίας να προχωρήσει στην κατάθεση των τροπολογιών. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης μίλησε για «τροπολογία της τελευταίας στιγμής» και «κόπια της ρύθμισης Αχτσιόγλου». Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από την Ολομέλεια και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος φώναξε: «Ντροπή σας! Είστε απαράδεκτοι». 

Την αντίθεση του εξέφρασε και το ΚΙΝΑΛ δια στόματος του Γιώργου Καμίνη που κάλεσε την κυβέρνηση «να μην ακολουθήσει διαδικασίες που στηλίτευε τα τελευταία χρόνια». Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από την συνεδρίαση. «Είστε χειρότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά δεν είχαν γίνει ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τον ξεπεράσατε. Τον αντιγράφετε και κάνετε κακή αντιγραφή», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.       

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος σε υψηλούς  τόνους κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις τροπολογίες και έκανε λόγο για «μεθοδεύσεις σε συμπαιγνία με το προεδρείο που παρέτεινε τη συνεδρίαση». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχώρησε από την συνεδρίαση και ο Νίκος Καραθανασόπουλος φώναξε: «Ντροπή σας». 

Και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «ντροπολογίες». Ταυτόχρονα κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να αποσύρει τις τροπολογίες για την υστεροφημία του και ανακοίνωσε την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του. 

Ο επικεφαλής του Μέρα25, Γιάννης Βαρουφάκης χαρακτήρισε την ενέργεια της κυβέρνησης «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και την κατάθεση των 2 τροπολογιών «κήρυξη πολέμου από την κυβέρνηση κατά του πολιτικού πολιτισμού». 

Βρούτσης: Βιάστηκαν να αποχωρήσουν-Ίσως προσχηματικά

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας επιχειρηματολόγησε γιατί οι 2 τροπολογίες έχουν επείγοντα χαρακτήρα και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα25 ότι βιάστηκαν να αποχωρήσουν. «Βιάστηκαν να αποχωρήσουν, ίσως προσχηματικά επειδή ήξεραν τι θα ακούσουν.

Για μένα είναι τιμή που φέρνω 2 κρίσιμες, σημαντικές και θετικές τροπολογίες για τους συνταξιούχους. Η Ελλάδα που θέλουμε την επόμενη μέρα δεν μπορεί να περιμένει», είπε ο Γιάννης Βρούτσης. 

Για την πρώτη τροπολογία που αφορά τις υψηλές συντάξεις εξήγησε ότι χωρίς τις επείγουσες ρυθμίσεις κινδυνεύουν να πληρωθούν υπέρογκες συντάξεις. «Τι ήθελαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να καθίσω με σταυρωμένα τα χέρια και να πληρωθούν; Ήθελε διάταξη νόμου για να παγώσουν. Αν στις 25 Αυγούστου κάποιος υπάλληλος ακολουθούσε νόμο κι όχι την προφορική εντολή μου θα πληρώνονταν αυτές συντάξεις γιατί δεν μερίμνησε ο κ. Τσίπρας κάνει αυτονόητο», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας. 

Για την δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που καταργεί την διάταξη για τις «αιτιολογημένες απολύσεις» ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι έχει επείγοντα χαρακτήρα καθώς η διάταξη προκαλεί «εξελίξεις που υπονομεύουν επιχειρήσεις και εργαζομένους. Δημιουργούν διχασμό και κάνουν ελκυστική την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας».