Έμμεσα μηνύματα σε Ρωσία και Τουρκία στις ενεργειακές επαφές ΗΠΑ - Ελλάδας

Μεγάλη σύμπτωση συμφερόντων ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες στα ενεργειακά, με προοπτική βαθύτερης εμπλοκής αμερικανικών επιχειρήσεων στην χώρα μας, διαπιστώθηκε κατά τις σημερινές επαφές που είχε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, με στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να υποβαθμίσει την χρόνια κυριαρχία της Ρωσίας στην ενεργειακή τροφοδοσία της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο στην κατασκευή εναλλακτικών οδών εισαγωγής υδρογονανθράκων στην Γηραιά Ήπειρο.

Μετά την συνάντηση
με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ο κ. Φάνον χαιρέτισε την πολιτική της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα «κάνει πολλά» για να αυξήσει την ποικιλία των ενεργειακών ροών που διέρχονται από το έδαφός της. Προσέθεσε πως η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερο τον ρόλο του κόμβου στο εμπορικό σταυροδρόμι της περιοχής.

Σημείωσε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ειρηνική αξιοποίηση των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και «αποθαρρύνει» προκλητικές ενέργειες, σε μία έμμεση αναφορά στις παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου από την Τουρκία.

Ο κ. Φάνον συναντήθηκε επίσης με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, στο πλαίσιο του διμερούς στρατηγικού διαλόγου που άρχισε τον περσινό Δεκέμβριο και θα συνεχιστεί το φθινόπωρο.

Επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση της στενής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην δυνατότητα αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στην αγορά υδρογονανθράκων και για συνεργία στις ανανεώσιμες πηγές.

Για την προσέλκυση κεφαλαίων
η αμερικανική πλευρά έθεσε σε αμφότερες τις συναντήσεις την ανάγκη διασφάλισης συνθηκών διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, σε μία έμμεση αιχμή για τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει ρωσικές επιχειρήσεις σε διαγωνισμούς για στρατηγικές επενδύσεις.

Ο κ. Φάνον δήλωσε βέβαιος πως εάν οι κανόνες είναι δίκαιοι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα είναι φαβορί διότι υπερέχουν σε επιδόσεις, τεχνογνωσία και εφευρετικότητα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε τον βοηθό υπουργό πως εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν στην Βουλή προς κύρωση οι συμβάσεις με την ExxonMobil και την Total για έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το χαρακτήρισε κίνηση που καταδεικνύει την βούληση της Αθήνας για καλή συνεργασία και προσέλκυση επενδύσεων.

Η αμερικανική πρεσβεία έχει επανειλημμένα εκφράσει επιφυλάξεις για την ανάμειξη ρωσικών συμφερόντων στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Συνάμα έχει διατυπώσει έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κοντά στο οποίο κατασκευάζεται πλωτός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που σημαίνει ότι η πόλη μπορεί να αποτελέσει πύλη για διείσδυση αμερικανικών εξαγωγών στα Βαλκάνια.

Σε μία ένδειξη του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και της προσέγγισης με τις ΗΠΑ, αύριο στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί η τετραμερής διάσκεψη για θέματα ενέργειας με την συμμετοχή της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ (το σχήμα 3+1).
Πηγή: skai.gr