Κλείσιμο

DW: Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Νιλς Καντρίτσκε, έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή θητεία στην αριστερή εφημερίδα Tageszeitung και στη Monde Diplomatique, με ιδιαίτερη γνώση των ελληνικών ζητημάτων, λέει ότι ο ίδιος αισθάνθηκε μία ...άλλου είδους έκπληξη βλέποντας το αποτέλεσμα της κάλπης. "Μετά τις ευρωεκλογές περίμενα ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα για τη Ν.Δ.", επισημαίνει. "Μάλλον έκπληξη ήταν για μένα το ότι η διαφορά μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η δεύτερη έκπληξη- και βέβαια μιλάμε για μία ευχάριστη έκπληξη- ήταν ότι η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Κοινοβουλίου".

Τους τελευταίους μήνες πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν θετικό απολογισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι, παρά τα αρχικά προβλήματα και την παρ' ολίγον ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας τελικά συνεργάστηκε άψογα στην οικονομική πολιτική, αλλά και στο προσφυγικό. Το ότι παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές με τόσο μεγάλη διαφορά, προκαλεί έκπληξη σε κάποιους αναλυτές. Για τον Νιλς Καντρίτσκε, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της ήττας: "Κατ' αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει με ένα τεράστιο μειονέκτημα: δεν κατάφερε να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα που υποσχόταν το 2015" υπενθυμίζει ο Γερμανός αναλυτής.

Η λιτότητα και οι επιπτώσεις της

"Ο ισχυρισμός ότι τουλάχιστον προσπάθησε να περιορίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις των περικοπών δεν ήταν αρκετός για να προσελκύσει και πάλι απογοητευμένους ψηφοφόρους. Αυτός είναι για μένα ο βασικός λόγος. Ένας δεύτερος λόγος είναι βέβαια η υψηλή φορολογία που έπληξε κυρίως τη μεσαία τάξη ως αποτέλεσμα της λιτότητας, δεν νομίζω ότι ένα άλλο πολιτικό κόμμα θα έκανε κάτι διαφορετικό. Και ο τρίτος λόγος- τον οποίο συχνά παραβλέπουμε νομίζω- είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε σε ικανοποιητικό βαθμό μία άλλη υπόσχεσή του: να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων τον κρατικό μηχανισμό, τη γραφειοκρατία, τον δημόσιο τομέα, καταπολεμώντας παράλληλα τη διαφθορά".

Τα διλήμματα Μητσοτάκη

Με κριτική διάθεση βλέπει ο Νιλς Καντρίτσκε και τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ερώτημα εάν το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο, ο αναλυτής της Monde Diplomatique απαντά: "Είναι υλοποιήσιμο, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο πολλοί φαντάζονται. Για μένα το κύριο ερώτημα είναι αν ο Μητσοτάκης θέλει και μπορεί να το εφαρμόσει, με δεδομένους τους συσχετισμούς δυνάμεων στο κόμμα του. Διότι εδώ επιστρέφει στην εξουσία ένα κόμμα που είχε κυβερνήσει στην περίοδο 2004-2009 και ουσιαστικά προκάλεσε τις συνθήκες που οδήγησαν σε μία πολιτική λιτότητας".

Ο Νιλς Καντρίτσκε υποστηρίζει ότι για τον νέο πρωθυπουργό τα μεγαλύτερα προβλήματα ελλοχεύουν μέσα στο ίδιο του το κόμμα. "Όταν έγινε αρχηγός του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειαζόταν και κάποιους ανθρώπους της εθνικιστικής πτέρυγας για να εδραιώσει την εξουσία του", επισημαίνει. "Έτσι εξηγείται πώς ένας Γεωργιάδης, πολιτικός που προέρχεται από τον ακραίο δεξιό χώρο, είναι σήμερα αντιπρόεδρος του κόμματος. Το μεγάλο ερώτημα για μένα είναι αν ο Μητσοτάκης καταφέρει να περιορίσει την υπερσυντηρητική και εθνικιστική πτέρυγα στο κόμμα του". 
Πηγή: Πηγή: DW - Κώστας Συμεωνίδης, Γιάννης Παπαδημητρίου