Ακυρώνεται το προεκλογικό ντιμπέιτ των αρχηγών

Ακυρώθηκε το προεκλογικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για την ημερομηνία τέλεσής του στην συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά προτάθηκε η 27η Ιουνίου, ημερομηνία που απέρριψε το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαιτίας εκδήλωσης στην Πάτρα.

Στην συνέχεια έπεσε το τραπέζι η 2α Ιουλίου, όμως διατυπώθηκαν εντάσεις από την ΝΔ λόγω προγραμματισμένης περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μαγνησία. Όσον αφορά την 28η αρνήθηκε το Κίνημα Αλλαγής, καθότι η Φώφη Γεννηματά θα περιοδεύει στην Δυτική Ελλάδα.

Ως έκτακτη λύση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε η τηλεμαχία να λάβει χώρα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα σήμαινε έναρξη του ντιμπέιτ τα ξημερώματα της 2ας Ιουλίου.

Το ενδεχόμενο τηλεμαχίας μεταξύ μόνον του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε, μετά την λήξη της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Τα κόμματα δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Εμείς ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες και προτείνουμε στη ΝΔ έστω και στην ύστατη στιγμή τις ημερομηνίες που αυτή θέλει. Να συμφωνήσουμε για να γίνει ντιμπέιτ τουλάχιστον μεταξύ των δύο», είπε.

Διαξιφισμοί

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άφησαν αιχμές για συνεννόηση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ώστε να μην γίνει ντιμπέιτ.

Για «προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος» στην ακύρωση του ντιμπέιτ έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Ζούλας από την Νέα Δημοκρατία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στη Διακομματική Επιτροπή, Μανώλης Όθωνας, ο οποίος υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ομολόγησε» τους «προσχηματικούς» λόγους αλλαγής της αρχικής ημερομηνίας του ντιμπέιτ.

Το ΚΚΕ μετέθεσε δύο φορές την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη για το καλό του ντιμπέιτ, ανακοίνωσε ο Περισσός.

Την «λύπη της» εξέφρασε η Ένωση Κεντρώων, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΝΔ πως «έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι».

Υπενθυμίζεται πως το ντιμπέιτ των αρχηγών είχε αρχικά προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου, όμως έπρεπε να μεταφερθεί εξαιτίας της Συνόδου, όπου τα κράτη-μέλη καλούνται να προκρίνουν τον υποψήφιο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσουν για άλλα κορυφαία κοινοτικά αξιώματα.

Τους επόμενους μήνες θα αντικατασταθούν οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Πηγή: skai.gr