Κλείσιμο

Παπανδρέου στην «Αντίστροφη Μέτρηση»: Τι είπα στον Σαμαρά το 2012

Στην εκπομπή «Αντίστροφη Μέτρηση» του ΣΚΑΪ, και τους δημοσιογράφους, Σία Κοσιώνη και Βασίλη Χιώτη, μίλησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, στην Αχαΐα.

«Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι Έλληνες να επιλέξουν με περίσκεψη και με αυτογνωσία, με την καρδιά και τη λογική, αν θα αλλάξουμε πορεία ή αν θα παραμείνουμε στο τέλμα και το αδιέξοδο που μας έφεραν 8 χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

Σημείωσε ότι αλλαγή πορείας της χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει με απλή εναλλαγή κυβέρνησης και άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ. «Είπαν και οι δύο ψέματα. Έδωσαν κάλπικες και αδιέξοδες υποσχέσεις. Έχουν ευθύνη που η χώρα κινδύνεψε να βγει από την Ευρωζώνη», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι και τα δύο κόμματα παρέμειναν υπηρέτες ενός πελατειακού συστήματος που ενδιαφέρεται μόνον για τη νομή της εξουσίας και όχι για την αλλαγή της.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι παραμένει σταθερά σε ό,τι έλεγε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση:«Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου υπάρχει ελπίδα και προοπτική για βιώσιμη διέξοδο και μάλιστα, όπως είπε, προοδευτική της Ελλάδας από τη κρίση. «Υπάρχει η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντήρηση. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές της και τις πολιτικές της, θόλωσε στα μάτια των πολιτών τις προοδευτικές αξίες», ανέφερε.

Σχετικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής την επομένη των εκλογών και το ενδεχόμενο να στηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου είπε: «Σε όσους ρωτούν τι θα κάνουμε απαντώ: για να ρωτάτε, θεωρείτε την Παράταξή μας χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα. Όσο πιο ισχυρή κάνετε την Παράταξή μας, τόσο πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί θα γίνουμε . Είμαστε εδώ, συνεπείς σε όσα είπαμε και κυρίως υπερήφανοι για όσα κάναμε, βάζοντας πάνω από την Παράταξή μας τους Έλληνες και τη χώρα. Είμαστε εδώ για να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική. Με όραμα και σχέδιο».

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις δηλώσεις Γιούνκερ για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με το έλλειμμα το 2004-2009.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε προκλητική την στάση της Τουρκίας, λέγοντας ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο. «Η παραβίαση ΑΟΖ μιας χώρας, όπως της Κύπρου, είναι μια πρόκληση και μια αρνητική εξέλιξη. Η Τουρκία έχει εσωτερική κρίση παρότι ο Ερντογάν φαινόταν παντοδύναμος αλλά έχει αμφισβητηθεί αυτό από τις πρόσφατες εκλογές».

Συνέχισε λέγοντας πως η γειτονική χώρα προσπαθεί να δημιουργήσει μία γκρίζα κατάσταση «την οποία εμείς ουδέποτε δεχτήκαμε. Δεν δεχόμαστε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες ούτε για τα νησιά μας ή οτιδήποτε άλλο. Είναι μια προσπάθεια να διασφαλίσει μια πρόσβαση στα πετρέλαια. Προσπαθεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην κυπριακή δημοκρατία. Να μπορέσει να εκμεταλλευτεί χωρίς μεγάλο κόστος αυτά τα κοιτάσματα. Εγώ είχα ξεκινήσει μια συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας και αυτό έχει δημιουργήσει νέα θετικά δεδομένα». Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θέλουμε την απομόνωση της Τουρκίας αλλά μια Τουρκία που είναι γείτονάς μας, να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Να λειτουργεί στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Όταν όμως προκαλεί, προφανώς υπάρχουν συνέπειες». Σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο και πρόσθεσε ότι με τον Κώστα Σημίτη πέτυχαν τρία σημαντικά πλεονεκτήματα όταν ήταν στην εξουσία. Το πρώτο, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που μπορεί να έχει αμφισβητηθεί αλλά «ως Ελλάδα έχουμε λόγο να τη βλέπουμε θετικά με τη προϋπόθεση ότι συμμορφώνεται. Το δεύτερο είναι οι αποφάσεις του Ελσίνκι και το τρίτο ότι στη συνθήκη της Λισσαβόνας «καταφέραμε με συνεργάτες και διαπραγματευτήκαμε το άρθρο για την αμοιβαία συνδρομή». 

Xρειάζεται συνεννόηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως χρειάζεται μια εθνική ομοψυχία επειδή βρισκόμαστε σε εκλογική περίοδο και χρειάζεται προσοχή για να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι υπάρχει ένα «αρραγές μέτωπο σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Στην ερώτηση για πιθανό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι και να δούμε ότι πέρα από τις εκλογές, πρέπει τα πολιτικά κόμματα να έχουν μια κοινή στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα». 

Για το αν βλέπει στρατηγικά λάθη της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, απάντησε: «Σε γενικές γραμμές έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία 20 χρόνια μια γενική συναίνεση γύρω από το θέμα της Τουρκίας.  Όμως στους χειρισμούς θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πιο κινητικοί. Να τους έχουμε συνεχώς από κοντά με διάλογο».  Για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν, και αν αυτό είναι σωστό, είπε πως θα βοηθούσε η τακτική επαφή των δύο ηγετών. Από τη δική του εμπειρία, όταν υπήρξε ΥΠΕΞ, σημείωσε πως υπάρχουν δυνάμεις στη Τουρκία που θέλουν τη καλή γειτονία. 

Για τις απειλές Καμμένου προς τη Τουρκία και το εάν έβλαψε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου, αφού είπε ότι ο Πάνος Καμμένος έφτιαξε την πολιτική του καριέρα «χτυπώντας» την οικογένεια Παπανδρέου, σημείωσε: «Όταν σηκώνουμε την ελληνική σημαία, πρέπει να κερδίζουμε. Να ξέρουμε που να δίνουμε τις μάχες. Δεν πρέπει να δημιουργούμε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν τη Τουρκία να κάνει κινήσεις αντίθετες προς το δικό μας συμφέρον. Είναι πολύ εύκολο να λες ότι είσαι πατριώτης, να σηκώνεις τη σημαία, να παίζεις με τα ειλικρινά αισθήματα του ελληνικού λαού. Είναι όμως ανεύθυνο όταν το κάνεις, με ζημία για τη χώρα. Ο κ. Καμμένος δεν είναι το συμφέρον της χώρας αλλά του δικού του image. Ήταν εγκληματικό. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν βοήθησε καθόλου».

Ο Κ.Καραμανλής έκανε λάθος το 2004 με τη Τουρκία

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε ότι το 2004 πριν τις εκλογές, «είχαμε φτάσει στις διερευνητικές επαφές με τη Τουρκία και ήμασταν πολύ κοντά στην επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και τις επέκτασης των θαλάσσιων συνόρων μας στα πλαίσια των 12 μιλίων. Με κάποιες πρόνοιες να υπάρξει μια διέλευση ελεύθερη κτλ. Αποφασίσαμε τότε με τον κ. Σημίτη ότι δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία ένα μήνα πριν τις εκλογές. Διότι θα γινόταν προεκλογικό παιχνίδι σε βάρος των συμφερόντων μας. Αποφασίσαμε ότι αν κερδίζαμε θα συνεχίζαμε, αν χάναμε, θα ενημερώναμε τον Κώστα Καραμανλή όπως και το έκανα». Όπως είπε, μεταβίβασε στον νεοεκλεγέντα τότε πρωθυπουργό πως πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία, αλλά εκείνος έκανε πίσω. «Έκανε πολύ μεγάλο λάθος και δεν κινήθηκε, καθώς η πολιτική της ΝΔ ήταν ‘άστα, μη πειράξεις τίποτα, μη δοκιμάσεις τίποτα». 

Για το αν βλέπει επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά τις εξελίξεις στη περιοχή με την ΑΟΖ, απάντησε: «Πρέπει να υπάρχει η ελπίδα για νέες διαπραγματεύσεις. Δεν είναι όμως θετικό να ξεκινήσουν κάτω από μια απειλή, και μια λογική παραβίασης του εθνικού δικαίου. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει ο ΟΗΕ. Οι εξελίξεις με την ΑΟΖ δεν βοηθούν ούτε τους τουρκοκύπριους γιατί και αυτοί έχουν να κερδίσουν από αυτή την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα κλίμα ηρεμίας και πρέπει να συμβάλει ο ΟΗΕ».

Για τις ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Τουρκία είπε: «Η ελπίδα θα ήταν ότι με τις δηλώσεις της ΕΕ (προς τη Τουρκία) δεν θα χρειαστούν κυρώσεις καθώς πάντα έχουν και άλλες επιπτώσεις. Οι οικονομικές κυρώσεις σε μια γειτονική χώρα επηρεάζουν και εμάς. Θα είναι σημαντικές αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική της Τουρκίας». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τα ψέματά του – έκανε προεκλογικό παιχνίδι με τα πλεονάσματα

Για τις πρόσφατες ευρωεκλογές, τη συντριπτική νίκη της ΝΔ και την ανακοίνωση εθνικών εκλογών, και που έκανε λάθος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ελπίδες, φρούδες πιθανώς. Αν είχε διαχειριστεί διαφορετικά τους 6 πρώτους μήνες ίσως να είχε μιαν άλλη αντιμετώπιση από τους εταίρους που θα ελάφρυναν το βάρος της προσαρμογής. Πιθανόν να μη χρειαζόταν και τρίτο μνημόνιο. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ίσως να μη χρειαζόταν και πρώτο μνημόνιο αν ο κ. Καραμανλής δεν είχε αποκρύψει και εκτινάξει τον προϋπολογισμό και αποκρύψει τα στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει πολλά ψέματα, με το σχίσιμο των μνημονίων κτλ. Η πολιτική που ακολούθησε επιβάρυνε την οικονομία, με τεράστια νέα χρέη που καλείται ο λαός να πληρώσει. Έκανε μια πολύ συντηρητική πολιτική που αναπαρήγαγε αυτό το κακό σύστημα που πρέπει να αλλάξουμε στη χώρα μας. Στη λειτουργία του κράτους στους θεσμούς. Αν λειτουργούσαν οι θεσμοί στην Ελλάδα δεν θα είχαμε την απόκρυψη προϋπολογισμών, θα χτυπάγαμε ακόμη περισσότερο τη διαφθορά, τη σπατάλη κτλ. Αντί να κάνει αυτά, προτίμησε ένα παιχνίδι, προεκλογικό, κάποια από τα πλεονάσματα που βγήκαν από τον πόνο, και την υπερθυσία και υπερφορολόγηση ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, τα αξιοποιεί για κάποια επιδόματα -δεν είμαι εναντίον των επιδομάτων- αλλά πρέπει να φτιάξουμε υποδομές πρώτα και μετά να δούμε τα επιδόματα. Υπηρέτησε μια παλαιοκομματική ρουσφετική λογική».

Αναφέρθηκε επίσης στην κρίση στη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάθμισε τους θεσμούς και συμμάχησε με «Καραμανλικούς» αναφερόμενος στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. «Εγώ χαιρέτησα όταν νομιμοποίησε τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους, το είχα προτείνει από παλιά αλλά αυτό δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας. Μια παράταξη σαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν
μπορεί να δηλώνει αριστερή, όταν οι πολιτικές της είναι άκρως συντηρητικές». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ «έκλεψε» στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τις συνεργασίες πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου κτλ με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα θέλει να «κλέψει» κάποια στελέχη ενόψει εκλογών, γεγονός που δεν τον βοηθά, καθώς δεν είναι πάνω σε μια προγραμματική βάση αλλά προσωπικών φιλοδοξιών. Για τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του. «Εγώ ανέδειξα νέα στελέχη, πολλοί πήγαν καλά άλλοι πήραν το δρόμο τους προς άλλες κατευθύνσεις». Πρόσθεσε πως οι προσθήκη των στελεχών αυτών στην αριστερή κυβέρνηση έκανε μόνο κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και συσπείρωσε τον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Δεν κρατάω πικρίες». Επανέλαβε για μία ακόμη φορά το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».  

Ο Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με τον Ανδρέα

Για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «μιμηθεί» τον πατέρα του, και ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, στη στρατηγική και φιλοσοφία του, και αν τον ενοχλεί, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε: «Δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλεί. Ο καθένας κρίνεται από την πράξη του», και έκανε λόγο για «απομιμήσεις». «Εάν πράγματι (ο Τσίπρας) πίστευε σε αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, και τα πάλευε, στο να φτιάξουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, τότε δεν θα ήταν απομίμηση, θα λέγαμε ότι πράγματι ακολουθεί κάποιες αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν το έκανε. Άρα κρίθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη παράδοση του Ανδρέα και τους αγώνες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη». 

Δεν με άκουσε ο Σαμαράς – Έριξε τον Παπαδήμο - Λάθος που δεν έκανα το δημοψήφισμα

Ο κ. Παπανδρέου είπε πως όταν ήταν πρωθυπουργός, έβαλε τη χώρα πάνω από το κίνημα, επαναλαμβάνοντας ξανά τα λόγια του κ. Γιούνκερ. Κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας:

«Ποιος έφερε την ακυβερνησία στην Ελλάδα; Όταν εγώ ζήτησα από τον κ. Σαμαρά και είχαμε 260 ψήφους στη Βουλή με τον κ. Παπαδήμο και δύο χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ακόμα και θα τελειώναμε με το μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς επέμενε σε εκλογές και έριξε ουσιαστικά τον κ. Παπαδήμο για να πάμε σε αλλεπάλληλες εκλογές, και μετά μας ρωτάει η ΝΔ για ακυβερνησία; Επί κ. Σαμαρά βγήκε ουσιαστικά ένα κρυφό σχέδιο εξόδου από το ευρώ το 2012». Πρόσθεσε ότι είχε πει στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο γνωρίζει από τα φοιτητικά του χρόνια, «εδώ έχουμε 260 ψήφους, τί τις θες τις εκλογές; Πιθανόν να θες να γίνεις κάποια στιγμή πρωθυπουργός αλλά δεν αξίζει για 260 ψήφους να κάνουμε τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα μπορούς ένα κάνει ο οποιοσδήποτε στη χώρα; Στη παιδεία, δημόσια διοίκηση, να χτυπήσουμε τη διαφθορά; Μου απάντησε ότι δεν γίνεται αυτό το πράγμα και πρέπει να πάμε σε εκλογές».  Θεώρησε λάθος που δεν έκανε το δημοψήφισμα, αφού δεν ήξερε πως θα είχαμε άλλα 8 χρόνια περιπέτειας με τα μνημόνια.