Κλείσιμο

Μητσοτάκης για Τσίπρα: Δεν μετανιώνω που επέλεξα να απαντήσω στην Βουλή

Βολές κατά τις οικονομικής λογικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, με έμφαση σε μεγάλους φόρους και μικρές παροχές, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας παράλληλα την χθεσινή αντιπαράθεση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή.

Μιλώντας στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε δεν μετανιώνει, καθώς οι τοποθετήσεις του στην Ολομέλεια ήταν πολιτικές, όπως και η κριτική του.

Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι η συζήτηση θα επιστρέψει στον πολιτικό πυρήνα της ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

«Η Βουλή έχει τη δική της δυναμική. Έχω προσπαθήσει να κρατήσω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην ουσία. Όταν κάποιος ξεκινά έναν καυγά, ο άλλος έρχεται σε μια δύσκολη θέση αν πρέπει να απαντήσει ή απλά να παραμερίσει την απάντηση. Επέλεξα χθες να απαντήσω», είπε.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει τίποτα να πει για το μέλλον»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σκέφτεται με λάθος τρόπο στο μέτωπο της οικονομίας, επιλέγοντας την οδό της υπερφορολόγησης δίχως έμφαση στις επενδύσεις, και παράλληλα προσπαθεί να παράσχει μικρά επιδόματα στους πολίτες που όμως δεν μπορούν να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα.

Το ερώτημα είναι αν η πολιτική των έκτακτων επιδομάτων «μπορεί να είναι ο πυρήνας της οικονομικής μας πολιτικής», δήλωσε. Αντέτεινε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί σε «μία επιθετική μορφή μείωσης φόρων», ώστε «αυτό που θα μένει στην τσέπη του συνταξιούχου θα είναι περισσότερο από αυτό που παίρνει σήμερα».

Ανάπτυξη και φόροι

Προτάσσοντας ως κυρίαρχο στόχο της ΝΔ τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνησή του θα έχει ως πρώτο στόχο τη μείωση στον φόρο επιχειρήσεων, αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Αυτά θα είναι στον προϋπολογισμό του 2020. Θέλουμε να μειώσουμε τον φόρο στα μερίσματα και θα ενσωματώσουμε γενναία φορολογικά μέτρα για το μέλλον» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε πως η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που απευθύνεται στους αδύναμους και οι πιο αδύναμοι σήμερα, όπως τόνισε, είναι οι μακροχρόνια άνεργοι. «Δεν άκουσα τον κ. Τσίπρα να μιλά για αυτούς ή για τους νέους συνταξιούχους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη κατά 35%» σημείωσε.

Προτείνω σε όλους μία συμφωνία αλήθειας

«Προτείνω μια συμφωνία αλήθειας: θα μειώσω φόρους, αλλά ζητώ από τους επιχειρηματίες να στηρίξουν τους εργαζόμενους και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους στο κράτος» είπε, μιλώντας για μείωση ασφαλιστικών εισφορών, με μείωση της εισφοράς για την κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός μιας τετραετίας.

Σημείωσε πως δεν προσέρχεται σε συζητήσεις με «λογική τσαμπουκά», καθώς το κόστος τέτοιων στρατηγικών φάνηκε την τελευταία τετραετία.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως όταν οι ευρωπαίοι εταίροι δουν μία κυβέρνηση προσηλωμένη στους συμφωνημένους στόχους θα της δώσουν την ευκαιρία.

«Έχω το δίκαιο με το μέρος μου και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα βρω κατανόηση. Το πρώτο κύμα της μείωσης των φόρων είναι αδιαπραγμάτευτο και θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020».

Όταν οι Ευρωπαίοι δουν μια κυβέρνηση προσηλωμένη στους στόχους τους θα της δώσουν την ευκαιρία»

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σκέφτεται ότι θα είναι ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης εάν χάσει τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως «θα του είναι δύσκολο πλέον να επιστρέψει στον παλιό του εαυτό και να γίνει ο Τσίπρας του 2012».

«Η παράδοση των δικών μας κομμάτων είναι ‘χάνεις, φεύγεις’. Το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας είναι δικό του θέμα» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr