Κατά της αύξησης του κατώτατου ο Ντάισελμπλουμ - Ανήσυχος για παροχολογία

«Πολύ καλά νέα» χαρακτηρίζει την αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο προειδοποιεί ότι χρειάζεται ακόμα σκληρή δουλειά, εκφράζει τη διαφωνία του για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και τους φόβους του για παροχολογία ενόψει των εκλογών.

«Πιστεύω πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αλλά χρειάζεται πραγματικά σκληρή δουλειά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο τέως επικεφαλής του Eurogroup, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είμαι λίγο ανήσυχος καθώς αυτή η χρονιά είναι μια εκλογική χρονιά, και θα είναι μια χαμένη χρονιά και τίποτα θετικό δεν θα γίνει όσον αφορά τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό στον τρόπο διακυβέρνησης, στον διοικητικό τομέα και σε βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό και το φορολογικό σύστημα. Οπότε εκφράζω την ανησυχία μου καθώς το 2019, από αυτήν την άποψη, θα είναι μια χαμένη χρονιά. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα πράγματα θα παραμείνουν θετικά και σταθερά και η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί» σημειώνει ο Ολλανδός.

«Υπάρχουν ζητήματα που πραγματικά με ανησυχούν, όπως το ζήτημα του κατώτατου μισθού» σχολιάζει μάλιστα. Στον ευρύτερο κόσμο, δηλώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ, εάν κάποιος αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11% με τη μία, ο έξω κόσμος θα σκεφτεί «άντε πάλι τα ίδια», καθώς πάλι οι μισθοί θα είναι εκτός ελέγχου, η ανταγωνιστικότητα δεν θα υφίσταται, ενώ οι διεθνείς εταιρείες θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις εάν θα εγκαταστήσουν το εργοστάσιό τους στην Ελλάδα ή στην Βουλγαρία ή στη Σερβία. Αυτά τα σημάδια επί της ουσίας τις ωθούν να εγκαταστήσουν τα εργοστάσιά τους στη Βουλγαρία. 

«Μπορεί αυτά να είναι καλά νέα για τη Βουλγαρία αλλά όχι για την Ελλάδα. Οπότε είμαι σκεπτικός όσον αφορά αυτές τις πτυχές. Αλλά εκτός από αυτά, τα νέα συνεχίζουν να είναι θετικά, να πηγαίνουν προς στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για να ωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός» προσθέτει.

Ερωτηθείς εξάλλου για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο τέως επικεφαλής του Eurogroup σημειώνει ότι εάν μειωθούν «μετά θα προκύψει ένα μεγαλύτερο ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους». Και αναφερόμενος σε δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, σημειώνει πως εάν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, «έρθει στην Ελλάδα και πει «πιστεύω ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% πρέπει να μειωθεί»» τότε πρέπει να ερωτηθεί: «Ωραία αυτά είναι καλά νέα, δηλαδή να μειωθεί το ποσοστό κάτω από το 3,5%, αλλά είσαι έτοιμος να δώσεις μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους;». 

Επισημαίνει δε πως «ένας Γερμανός Χριστανοδημοκράτης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε σε αυτό (στο 3,5%), το οποίο βασικά ήθελε για 10 χρόνια- οπότε καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι πολύ αξιόπιστο...».
 
Αναφερόμενος εξάλλου στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας ότι  «στον έξω κόσμο (…) αντιμετωπίζεται ως μια εκπληκτική συμφωνία». 
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ