Προς αναστολή εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων για τους πληγέντες στα Χανιά

Ρυθμίσεις αναστολής για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά επιχειρήσεων και νοικοκυρικών, που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία στα Χανιά, προανήγγειλε ο Στέργιος Πιτσιόρλας από τη Βουλή, διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ήδη από το πρωί τη δέσμη μέτρων και αυτά θα ανακοινωθούν άμεσα και θα προωθηθούν πιθανότατα μέσω υπουργικής απόφασης.
 
Σχετική πρωτοβουλία είχε αναλάβει προηγουμένως η ΝΔ με εντολή του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, καταθέτοντας τροπολογία αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων σε Χανιά και Ρέθυμνο και την τρίμηνη αναστολή εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων, καλώντας την κυβέρνηση να την κάνει αποδεκτή, ώστε να κινηθούν τάχιστα όλες οι διαδικασίες ανακούφισης στην Κρήτη. Η τροπολογία τελικώς απορρίφθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομίας εν αναμονής των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.
 
«Θα είναι θετικό να το συμφωνήσουμε ομοφώνως. Παίρνουμε την πρωτοβουλία ως ΝΔ, αλλά δεν επιδιώκουμε κομματική εκμετάλλευση, αλλά ανακούφιση των πληγέντων. Μετράνε και οι ώρες. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε για αύριο ή μεθαύριο», είχε υπογραμμίσει ο Νίκος Δένδιας εισηγούμενος την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Η τροπολογία της ΝΔ κινείται στα πρότυπα των μέτρων που είχαν ληφθεί μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική το περασμένο καλοκαίρι και προβλέπει μεταξύ άλλων:

-έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ ανά κατοικία για τα φυσικά πρόσωπα  ή 6.000 για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες & 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις

-οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ σε σύζυγο θανόντος εξαιτίας της πλημμύρας (ισχύει και για σύμφωνα συμβίωσης)

-μηνιαία οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα στα προστατευόμενα τέκνα θανόντος από την πλημμύρα

- παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 30/11/2019

- αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων στην εφορία έως τις 30/11/2019

- αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων ιδίως για πλειστηριασμούς, κατασχέσεις, εξώσεις

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά