Μητσοτάκης στο CNBC: Μείωση φόρων με αντάλλαγμα ριζικές μεταρρυθμίσεις- vid

Ριζικές αλλαγές στο ελληνικό παραγωγικό μοντέλο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας προαναγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του CNBC, κάνοντας λόγο για προώθηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ εστιάζει σε μια «επιθετική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση». «Είναι κάτι που μπορούμε να υλοποιήσουμε μέσα στον πρώτο μήνα (διακυβέρνησης)», δηλώνει. Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο χρόνια, σημειώνεται στο δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου.

«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Νομίζω ότι αυτός είναι πολύ, πολύ αυστηρός, ένας πολύ αυστηρός στόχος. Έχω πει εξαρχής ότι σέβομαι τις συμφωνίες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά έχω πει επίσης στους Ευρωπαίους εταίρους μου ότι, εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον το 2021 και το 2022» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.



«Θα στείλουμε επίσης ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στις κεφαλαιαγορές ότι μιλάμε σοβαρά. Έχω δεσμευθεί να καταφέρω να επαναφέρω την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade) μέσα σε 18 μήνες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ανάπτυξη 2%. Δεν πρόκειται αυτό να κάνει τη διαφορά. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα στο 4%. Αυτός θα είναι ο στόχος που θα πρέπει πραγματικά να θέσουμε και οι πιστωτές μας θα είναι ευχαριστημένοι», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν έχει να κάνει με αντιπαράθεση. Σε τελική ανάλυση είτε έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, ας πούμε το 2021 ύψους 3% ή 2,5%, δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του συνολικού χρέους. Αλλά σε επίπεδο συμβολισμού θα είναι ανταμοιβή για μια χώρα που πραγματικά προχωρεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.