Ανασκεύασε ο Κατρούγκαλος την καταψήφιση πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ

Τακτικισμούς εξέταζε σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα καταψήφιζαν δική τους πρόταση για αναθεώρηση...

Nωρίτερα, διακινούνταν οι πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέταζε σχέδιο ώστε να αποσύρει ορισμένους βουλευτές του από την ψηφοφορία ώστε το επίμαχο άρθρο να μην συγκεντρώσει 180 βουλευτές τώρα και για την αναθεώρηση του να απαιτηθεί η αυξημένη πλειοψηφία από την επόμενη Βουλή. 

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «fake news» της ΝΔ. Διαψεύδει δε κατηγορηματικά, ότι είπε πως: «η απόφαση της ΝΔ να κατεβάσει δικό της ψηφοδέλτιο και να υπερψηφίσει το άρθρο 32 του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αναγκάσει την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν ως μη συμβατά» με απόσυρση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32.

Οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει έως την Τετάρτη το μεσημέρι να καταθέσουν τα ψηφοδέλτια τους στο Προεδρείο της Βουλής. Οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν και τα δυο ψηφοδέλτια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να πραγματοποιηθούν έξι συνεχόμενες ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και εάν αποβούν άκαρπες τον λόγο να πάρει ο λαός. Η ΝΔ προτείνει τρεις ψηφοφορίες, και στην τελευταία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται ακόμα και με απλή πλειοψηφία. Από την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει στην Επιτροπή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση βλέπουν μια προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσπεράσει τον σκόπελο προσφυγής στις κάλπες το 2020 οπότε λήγει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Την Τετάρτη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών 

Την Τετάρτη το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ στόχος είναι η ψηφοφορία να διεξαχθεί την Πέμπτη στις 2μμ.

Σημειώνεται ότι είναι ασαφές ακόμα αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα γίνει γνωστό αργότερα την Πέμπτη, ή την Παρασκευή το πρωί. Η συνεδρίαση ξεκινάει την Τετάρτη πάλι στις 10 το πρωί και σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βούτσης στις 12μμ θα συζητήσουν στην Ολομέλεια το κατά πόσο δεσμεύει η παρούσα Βουλή την επόμενη ως προς την κατεύθυνση (το περιεχόμενο) αναθεώρησης

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 12μμ έχουν διορία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να καταθέσουν στο προεδρείο τα ψηφοδέλτιά τους μετά την απόφαση των εισηγητών των κομμάτων να γίνει ψηφοφορία με ξεχωριστά αυτούσια ψηφοδέλτια με τις προτάσεις του κάθε κόμματος. 

ΝΔ: "Μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού"

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της ΝΔ στις δηλώσεις Κατρούγκαλου. Πηγές της Πειραιώς σχολιάζουν ότι δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού. 

Προσέθεταν, δε, πως «είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...».

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού: "Ανυπόστατα σενάρια" 

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη  συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία.
 
Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία.
  
Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η ΝΔ ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ανταπάντηση ΝΔ: "Αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης"


Για «αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης-κουρελού που δεν έχει πλέον όρια» κάνουν λόγο πηγές της ΝΔ ανταπαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου.  
 
«Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει» τονίζουν χαρακτηριστικά.