Κλείσιμο

Υπερψηφίστηκε με 153 «Ναι» το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Υπερψηφίστηκε από την Βουλή, με 153 ψήφους, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO.

Υπέρ ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι οκτώ που είχαν στηρίξει την κυβέρνηση στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά του πρωτοκόλλου τάχθηκαν 140 βουλευτές.

Έξι βουλευτές απουσίαζαν, ενώ «παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, όπως είχε πράξει και στην ψήφο για τις Πρέσπες.

Η ψήφιση του πρωτοκόλλου ήταν η τελευταία εκκρεμότητα της Ελλάδας όσον αφορά την ενεργοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και συνεπώς η σημερινή ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο για την μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στην Συμμαχία αφότου και τα 29 κράτη-μέλη κυρώσουν το πρωτόκολλο. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Σκληρή κόντρα Τσίπρα - Καμμένου

Είχε προηγηθεί συζήτηση σε υψηλούς τόνους, ειδικά ανάμεσα στους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους, τον Αλέξης Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τον «εκτέλεσε» πολιτικά κι ότι μεθόδευσε την διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δελεάζοντας βουλευτές να αποχωρήσουν από το κόμμα με αντάλλαγμα υπουργικά έδρανα.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι υποστηρίζοντας πως ο αρχηγός των ΑΝΕΛ επιδίωκε να ανατρέψει την συγκυβέρνηση, λέγοντας μάλιστα πως εν τέλει ο κ. Καμμένος θα τον ευγνωμονεί διότι τον εμπόδισε να γίνει «νέος Αντώνης Σαμαράς».

«Ένας τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αντιπαράθεση Τσίπρα - Καμμένου.

Προσέθεσε πως «το ύστατο στάδιο της απαξίωσης είναι η πολική γελοιοποίηση», ενώ επέκρινε έντονα την συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως κάνει μεγάλες παραχωρήσει και δημιουργεί θέμα μειονότητας στην βόρεια Ελλάδα.

Πεπεισμένη πως ο λαός δεν θα ξεχάσει την απαράδεκτη συμφωνία για το ονοματολογικό και δεν θα την συμψηφίσει με επιδόματα δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

H κυβέρνηση αποτελεί το καλύτερο βαποράκι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO στην περιοχή, ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Μήνυμα πως Το Ποτάμι συνεχίζει να υπάρχει, μολονότι έχει χάσει την ΚΟ του, έστειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε πως με την ψήφιση του πρωτοκόλλου η Ελλάδα χάνει ένα χαρτί που διέθετε ώστε να πιέσει τα Σκόπια για το ονοματολογικό.

«Η φίλη μας, η Ελληνική Δημοκρατία, είναι η πρώτη χώρα που κυρώνει το πρωτόκολλο συμμετοχής στο NATO», έγραψε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στο Twitter, χωρίς να χρησιμοποιήσει το παλιό ή το καινούργιο όνομα.
Πηγή: skai.gr