Άρση (;) στο «μπλόκο» των Πρεσπών στην Επιτροπή Άμυνας. Οι αλλαγές προσώπων

Με την προσθήκη ενός επιπλέον μέλους προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και την παραμονή του Σπύρου Δανέλλη ως ανεξάρτητου (που είναι υπέρ της Συμφωνίας) ταυτοχρόνως με τον ανεξάρτητο Δημήτρη Καμμένο συν την ένταξη νέου βουλευτή που θα εκπροσωπεί το Ποτάμι, φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της μη αντανάκλασης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, προκειμένου να αποφευχθεί «εμπλοκή» με την έγκριση από αυτή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τουλάχιστον αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί την τελευταία ώρα στη Βουλή, ώστε, οι ισορροπίες στο σύνολο των 57 πλέον βουλευτών να διαμορφωθούν εφεξής στο 29 - 28 υπέρ της πλειοψηφίας.

Ως προς το πρόσωπο που θα προστεθεί στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών ως εκπρόσωπος του Ποταμιού, μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, η Σεβαστουπόλεως ενημέρωνε επισήμως τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι θα είναι ο Γρηγόρης Ψαριανός, διευκρινίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η τοποθέτησή του είναι απολύτως «διαχειριστικό και όχι πολιτικό ζήτημα».

Η αποσαφήνιση έγινε με δεδομένο ότι ο κ. Ψαριανός είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών και η τοποθέτησή του μπορεί να αντικατοπτρίζει την τελική στάση των βουλευτών του Ποταμιού (σ.σ. των 3 που είναι θετικοί απέναντι στη συμφωνία).

«Η επιλογή του προσώπου είναι καθαρά διαχειριστικό θέμα, γιατί είμαστε 5. Το πρόσωπο δεν αποτυπώνει τη γραμμή του κόμματος. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη γραμμή του κόμματος τότε θα αντικατασταθεί πιθανόν από τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαυρωτά», έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές του Ποταμιού.

Μετά και τα πυρά της ΝΔ πάντως περί επιχειρούμενου «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» με την αναδιοργάνωση της σύνθεσης των Επιτροπών λόγω πολιτικού διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έγκυρες πληροφορίες θέλουν το ζήτημα να έχει παραπεμφθεί προς εξέταση στο Νομικό Συμβούλιο της Βουλής, ώστε να δοθεί μία εμπεριστατωμένη απάντηση.

Την ίδια ώρα, κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν ότι στις Επιτροπές της Βουλής τηρείται η αρχή της αναλογικότητας και ο Πρόεδρος της Βουλής έχει το δικαίωμα να αυξομειώνει τον αριθμό τους, ώστε να εκπροσωπείται σε αυτές η δύναμη των κομμάτων.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά