Κλείσιμο

«Πλυντήριο» δαπανών η Βουλή μέσω προσφυγικού καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Ναντίν Χαρδαλιά
 

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τη μετατροπή της Βουλής σε «πλυντήριο αδιαφάνειας και ημαρτημένων» μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου που ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μπαράζ τροπολογιών (13 υπουργικές έως τώρα), για την αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών για τη διετία 2017 - 2018 και παρατείνει τις απευθείας αναθέσεις στο προσφυγικό και για το 2019.

«Το κάνατε το μεγαλύτερο πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, δαπανών και ευθυνών. Είναι ντροπή! Καταπατάτε οποιαδήποτε έννοια διαφάνειας στη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Αυτό είναι λαθρονομοθέτηση. Απορώ με το θράσος σας», άστραψε και βρόντηξε ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς περί προσπάθειας νομιμοποίησης δαπανών τις οποίες πιθανόν να απέρριψε η Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες συνθήκες. «Και πάτε να τις φορτώσετε στον ελληνικό λαό», σχολίασε.

Η νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης προκάλεσε τη μήνη και του Θεόδωρου Παπθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που κατήγγειλε «ξέπλυμα ημαρτημένων και ευθυνών» της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, κατηγορώντας τους ότι επιχειρούν να νομιμοποιήσουν το «πάρτι» στα κονδύλια του προσφυγικού φορτώνοντας το βάρος στους φορολογούμενους. «Σήμερα αποφασίσατε να κάνετε ξέπλυμα μέσω του νομοσχεδίου και τροπολογιών. Είναι πρωτοφανές και παράνομο. Είναι συγκάλυψη των ημαρτημένων σας. Παρακάμπτετε το ευρωπαϊκό δίκαιο και εγκαθιδρύετε ένα Συριζαϊκό Δίκαιο όπου ο υπουργός κάνει ότι θέλει και νομιμοποιεί αναδρομικά», σημείωσε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας το άρθρο 6 του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση δαπανών του Υπουργείου για το προσφυγικό ως την «επιτομή της παρανομίας, της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας» μέσω τακτοποίησης «ατασθαλιών».

Σφοδρά ήταν τα πυρά της αντιπολίτευσης και για τη «βροχή» υπουργικών τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο και έως τώρα ανέρχονται στις 13, ξεπερνώντας σε όγκο το ίδιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αρκετές εκ των οποίων νομιμοποιούν αναδρομικά δαπάνες υπουργείων.

«Όσο μιλούσε ο κ. Βαρβιτσιώτης ήρθε κι άλλη τροπολογία για νομιμοποίηση δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες δαπάνες θέλει να ξεπλύνει να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται; Γιατί αυτό είναι παρωδία», σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.

Την τακτική της κακής νομοθέτησης στηλίτευσε και η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας δηκτικά ότι «Δεν είναι μεταναστευτική πολιτική αλλά κοροϊδευτική πολιτική αυτή».