Κατρούγκαλος για επαναπροωθήσεις: Θα φύγουν περισσότεροι από όσοι θα έλθουν

Η συμφωνία που επετεύχθη με την Άνγκελα Μέρκελ για επαναπροώθηση προσφύγων θα ευνοήσει την Ελλάδα, καθώς περισσότερα άτομα θα φύγουν προς την Γερμανία παρά θα επιστρέψουν στην χώρα μας, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε πως η συμφωνία θα επιτρέπει σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα να αιτηθούν επανένωση με τις οικογένειές τους που έχουν γίνει δεκτές στην Γερμανία.

Προσέθεσε πως αυτά τα άτομα είναι σαφώς περισσότερα από τους πρόσφυγες που καταγράφηκαν στην χώρα μας και στη συνέχεια κατάφεραν να φτάσουν ως τα γερμανικά σύνορα τους τελευταίους μήνες – επαναλαμβάνοντας την γραμμή που είχε διατυπώσει εξ αρχής ο πρωθυπουργός.

Παραδέχτηκε πάντως ότι ο αριθμός των αιτούντων επανένωση είναι εν πολλοίς στατικός ενώ οι εν δυνάμει επιστροφές από την Γερμανία μπορεί να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η συμφωνία με το Βερολίνο θα μειώσει το βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα και ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει το αίτημα του κυβερνητικού εταίρου της καγκελαρίου Μέρκελ, του Χριστιανοκοινωνιστή Χορστ Ζεχόφερ, για κλείσιμο των συνόρων σε αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη καταγραφεί σε χώρες υποδοχής.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως οι επαναπροωθήσεις είναι ούτως ή άλλως τυπική υποχρέωση της Ελλάδας βάσει του υφιστάμενου συστήματος του Δουβλίνου, το οποίο ορίζει ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής – δηλαδή συνήθως η Ιταλία και η Ελλάδα – είναι υποχρεωμένες να διαχειρίζονται τις αιτήσεις για άσυλο των αφιχθέντων.

Το σύστημα του Δουβλίνου ουσιαστικά απενεργοποιήθηκε στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, το 2015, όταν η κ. Μέρκελ άνοιξε τα γερμανικά σύνορα και «πάγωσε» τις επαναπροωθήσεις.

Η στάση της αποκλιμάκωσε την πίεση που δεχόταν η νότια Ευρώπη, αλλά οδήγησε στην ανεξέλεγκτη εισροή 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Γερμανία. Η ίδια επλήγη πολιτικά και οι ροές συνέβαλαν στην άνοδο αντι-μεταναστευτικών κομμάτων όπως το AfD, που σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στην γερμανική Βουλή.
Πηγή: skai.gr