ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Τσίπρας: Οτιδήποτε εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί

Μετά το πέρας της σύσκεψης με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Λαύριο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ξεκινά άμεσα η προσπάθεια της κυβέρνησης για την «πάταξη των στρεβλώσεων, της μάστιγας της αυθαίρετης δόμησης. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η πολιτική ευθύνη δεν είναι «λόγια αλλά δέσμευση για μάχη».

 
Μετά το πέρας της σύσκεψης με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Λαύριο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ξεκινά άμεσα η προσπάθεια της κυβέρνησης για την «πάταξη των στρεβλώσεων, της μάστιγας της αυθαίρετης δόμησης. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η πολιτική ευθύνη δεν είναι «λόγια αλλά δέσμευση για μάχη».

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

«Η Ελλάδα βίωσε μία εθνική τραγωδία το πένθος είναι παρόν εδώ και 15 ημέρες και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι κυριευμένος από την θλίψη για την απώλεια των συνανθρώπων μας. Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να σκύψουμε το κεφάλι και να δούμε τα πως και τα γιατί αυτής της τραγωδίας και δικιά μου υπόσχεση ήταν πως θα υπάρξει έρευνα σε βάθος με αδιάβλητες διαδικασίες.

Τίποτα δεν πρόκειται να κουκουλωθεί εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας. Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν γεννά την ευθύνη να μην μείνουμε στα λόγια να αναλάβουμε δράση ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά μία τέτοια τραγωδία. Αυτή πρέπει να είναι η απόφαση και η επιδίωξη όλων μας. Πρώτη από όλους οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας είτε ανεπάρκειας είτε ακόμη πολιτικής και όχι μόνο κερδοσκοπίας έλειψαν οι τολμηρές αποφάσεις ή έμειναν στα λόγια και τις εξαγγελίες. Δυστυχώς στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών οι πολιτικές ηγεσίας δεν πόνταραν στην λύση αλλά στην λήθη. Σήμερα δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θέλουμε να πάμε παρακάτω με οδηγό την λήθη.
  
Τίποτα και κανένας να μην ξεχαστεί. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις ούτε να ελέγξουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Όμως μπορούμε και οφείλουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως οφείλουμε να χτυπήσουμε την γροθιά στο μαχαίρι και να γκρεμίσουμε μία μία στις στρεβλώσεις. Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης που απειλεί ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Οτιδήποτε εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος απέναντι στους νεκρούς μας χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς. Οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα αλλά σε νέα βάση. Με βάση τη νομιμότητα και το σεβασμό στην ζωή των κατοίκων τους. Για το σύνολο των οικισμών στα σύνορα της Αττικής θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το ποτέ ξανά να μην είναι ένα σύνθημα της στιγμής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται και η έμπρακτη στήριξη των κατοίκων των περιοχών, η στήριξη όλης της Ελλάδας που συγκλονίστηκε από το δράμα στο Μάτι και κατάλαβε πως ήρθε η ώρα να δώσει τη μάχη για να απαλλαγεί από το φαύλο παρελθόν.

Πριν από λίγο συζήτησα με τους δασάρχες και τους εκπροσώπους της αποκεντρωμένης διοίκησης παρουσίας της περιφερειάρχη και των υπουργών υποδομών, περιβάλλοντος και ενέργειας τις άμεσες παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε

20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος:

3.200 αυθαίρετα κατεδαφίζονται, κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του Αιγιαλού, σε εθνικούς δρυμούς και σε δασικές περιοχές.

Το ίδιο θα συμβεί και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του.

Νομοθετική πρωτοβουλία δημιουργείται πρωτόκολλο συμμόρφωσης το ποίο θα ελέγχεται από ειδικό.

Διατίθεται άμεσα καταρτισμένο προσωπικό σε όλη την Ελλάδα.

Ξεκινά άμεσα η καταγραφή περιφράξεων σε παραλίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενισχύονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αιγιαλό και νομοθετούμε άμεσα παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων εξπρές μαντρότοιχων σε παραλίες με άμεσα εκτελεστή υπουργική απόφαση.

Χρειάστηκαν να περάσουν 35 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί μία κυβέρνηση για υλοποιήσει το νόμο Τρίτση.

Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών. Αν κάποια αρμόδια αρχή ή υπάλληλός της επιλέξει να κάνει τα στραβά μάτια σε αυθαίρετα να ξέρει ότι τα ψέματα τελείωσαν, θα αρκεί μία υπουργική απόφαση για να επιβληθεί η νομιμότητα. Κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα του δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ.

Άμεσα 250 νέες προσλήψεις στα περιφερειακά παρατηρητήρια δόμησης κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

Από τις 15 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το ΤΕΕ τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικών αδειών απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης.

Σήμερα υπογράφεται υπουργική απόφαση που ανοίγει το μητρώο ελεγκτών δόμησης για την εγγραφή μηχανικών ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών.

Επιλέγονται ελεγκτές μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης οι οποίοι στην συνέχεια θα ελέγχουν όλες τις καταγγελίες.

Έως το τέλος του έτους αναρτώνται οι δασικοί χάρτες για το 47% της επικράτειας και για το σύνολο θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019. Αυτή είναι μία αυτονόητη μεν ιστορικού δε τομή για τη χώρα μας που θα έπρεπε να έχουν γίνει από το δεκαετία του '50.

Στην ίδια λογική προχωράμε επιτέλους την χάραξη της γραμμής Αιγιαλού για ολόκληρη την χώρα έως το τέλος του έτους και μετά τις πιθανές ενστάσεις θα προχωρήσει η επικύρωση της γραμμής Αιγιαλού για όλη την χώρα έως το τέλος του 2019.

Για τα ρέματα τις τραγικές συνέπειες ζήσαμε στην Μάνδρα προχωράμε άμεσα σε νόμο για την οριοθέτηση τους σε όλη τη χώρα.

Όλα τα ρέματα σε όλη τη χώρα θα οριοθετηθούν με ευθύνη των Δήμων με πόρους από το Πράσινο ταμείο ως το τέλος του 2019.

Δημιουργούμε ειδικό υποκεφάλαιο για την πρόληψη των πυρκαγιών και εξασφαλίζουμε τον διπλασιασμό των πόρων του ταμείου σε 5% για να χρηματοδοτηθούν οι κατεδαφίσεις, οι αποζημιώσεις των ελεγκτών και την οριοθέτηση των ρεμάτων.

Και ενεργοποιούμε το εργαλείο για το χωρικό σχέδιο ειδικά για το Μάτι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η ανοικοδόμηση της περιοχής.

Αυτή η δέσμη μέτρων αποτελεί μία συνεκτική προσπάθεια να βάλουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε την μάστιζα της ανεξέλεγκτης δόμησης στην χώρα".

«Η σπέκουλα, η πολιτική κερδοσκοπία, το ρουσφέτι, οι ψηφοθηρικές συναλλαγές με την αυθαιρεσία, ο ιδιοτελής συμβιβασμός με τερατώδεις παθογένειες, ήταν τα φαύλα "αδελφάκια" του πολιτικού κόστους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι πολλές φορές η πολιτική εξουσία ενθάρρυνε την αυθαιρεσία. Ενθαρρύνοντας, επίσης, την αποκέντρωση της διαφθοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Και, βέβαια τα αδηφάγα συμφέροντα που είδαν στην πανέμορφη, ελληνική γη μια ευκαιρία παράνομου πλουτισμού, υπήρξαν ο απαραίτητος προστάτης και σπόνσορας απαράδεκτων και άθλιων πολιτικών συμπεριφορών», υπογράμμισε. 
Μιχαηλίδου: Η κ. Φωτίου υιοθέτησε το λεξιλόγιο του ΔΝΤ
Η Δόμνα Μιχαηλίδου απάντησε σε σχόλιο της Θεανώς Φωτίου, που έκανε λόγο για «πολιτική περικοπών των...
19.07.2019, 00:39
Aπάντηση Μητσοτάκη: «Στελεχώνουμε κράτος που θα υπηρετεί τους πολίτες»(vid)
Έναν πρώτο απολογισμό των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, κάνει ο...
18.07.2019, 20:08
«Πράσινο φως» σε προσλήψεις στην υγεία και ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ
Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη στην οποία...
18.07.2019, 19:42
Την Παρασκευή συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για επιλογή ηγεσίας στην ΕΛΑΣ
Στις 9 το πρωί της Παρασκευής θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας ) για την...
18.07.2019, 18:54
Αυτή είναι η σκιώδης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη της
Αυτά έιναι τα μέλη που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να σκήσουν αντιπολίτευση στους υπουργούς της κυβέρνησης
18.07.2019, 17:58
ΚΙΝΑΛ: Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση
Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το ασφαλιστικό με αφορμή...
18.07.2019, 17:37
Πως ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ την ήττα του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου
Την πολιτική απόφαση της κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε στις 13 Ιουλίου, με την οποία η πρώην...
18.07.2019, 17:04
Εξελέγησαν οι 8 Αντιπρόεδροι της Βουλής
Σαρωτική η εκλογή Νικήτα Κακλαμάνη στο αξίωμα του Α’ Αντιπροέδρου με 290 ψήφους σε σύνολο 295 ψηφισάντων και...
18.07.2019, 16:34
Επίσημα νέος έλληνας επίτροπος ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Για την απόφαση του αυτή ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει άμεσα τη νέα πρόεδρο του Κολλεγίου των Επιτρόπων
18.07.2019, 14:44
Γεροβασίλη: Τι κρύβει η ματαίωση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες;
«Με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως...
18.07.2019, 13:55

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.