ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Βουλή: Οδύνη αλλά και «καρφιά» περί ευθυνών για την ασύλληπτη τραγωδία

«Συγγνώμη» μόνο από τον Μαυρωτά εκ μέρους της πολιτείας. Δήμας (ΝΔ): «Αποτύχαμε ως κράτος». Μήνυμα ενότητας και διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

 
Oδύνη σύσσωμης της εθνικής αντιπροσωπείας, μηνύματα ενότητας, διαβεβαιώσεις για την πλήρη στήριξη των πληγέντων, αλλά και «καρφιά» για ευθύνες που συντέλεσαν στην ανείπωτη εθνική τραγωδία και θα ερευνηθούν όταν πάψει το «σιωπητήριο» ως πρόγευση για τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση που πρόκειται να ακολουθήσει μετά το εθνικό πένθος και την καταμέτρηση των πληγών σε όλα τα επίπεδα, χαρακτηρίζουν το κλίμα που επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση των μέτρων ανακούφισης που αποφάσισε η Διάσκεψη.

Την ανάγκη ενότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όπου απαιτείται για την αποφυγή παρόμοιας εθνικής τραγωδίας, επισήμανε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Μαντάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι: «αυτή η τραγωδία θέτει σκληρά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν και συγκεκριμένες προκλήσεις για το μέλλον και καθήκοντα ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες».

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε και ο Χρήστος Δήμας εκ μέρους της ΝΔ, τονίζοντας ίσως και με διάθεση αυτοκριτικής ότι «αποτύχαμε ως πολιτεία κι ως κράτος και δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία». Ο ίδιος τόνισε ότι το πάθημα πρέπει να γίνει επιτέλους μάθημα, ενώ προϊδεάζοντας την κυβέρνηση για τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε: «Δεν είναι σήμερα η ώρα απόδοσης των ευθυνών, αλλά θα έρθει κι οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι».

«Ζούμε μια εθνική τραγωδία. Είναι μέρες πένθους και το μόνο που ταιριάζει σε τέτοιες στιγμές είναι η σιωπή όλων μας ως μικρή ένδειξη συμπαράστασης απέναντι στον πόνο των οικογενειών 81 νεκρών και δεκάδων αγνοουμένων και θυμάτων», υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε με νόημα: «ασφαλώς υπάρχουν πολλά αμείλικτα πώς και γιατί κι αυτά τα ερωτήματα θα τεθούν τις επόμενες ημέρες».

«Έχουμε τόσους νεκρούς, δεν θα ζητήσει κανείς μία συγγνώμη; Δεν θα έχουμε μία παραίτηση υπουργού;», διερωτήθηκε ο Χρήστος Παππάς από τη Χρυσή Αυγή, εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς των αρμόδιων αρχών.

Επικριτικός ήταν ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ο οποίος ζήτησε την άμεση στήριξη των πληγέντων σε όλα τα επίπεδα και επανέλαβε δηκτικά ότι «το εθνικό πένθος δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν με αποτέλεσμα η Αθήνα να είναι ανοχύρωτη πόλη, να υπάρχει ουσιαστική έλλειψη σχεδιασμού, μέτρων πρόληψης και ουσιαστικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων παρά τις ηρωικές προσπάθειες διασωστών και εθελοντών. Και βεβαίως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποτελέσουν συγχωροχάρτι».

Ταυτόχρονη διάθεση αυτοκριτικής και διαμοιρασμού της ευθύνης επέδειξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, ο οποίος αν και αναφέρθηκε σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σημείωσε ότι: «βλέποντας τον πόνο των συμπολιτών μου συνειδητοποίησα τις ευθύνες όλων μας», καλώντας άπαντες να αναρωτηθούν τι δεν έπραξαν σωστά και κατέληξε σημειώνοντας: «θεωρώ στοίχημα για όλους να ανατρέψουμε τον αφορισμό του Θουκυδίδη “θεατές των λόγων κι ακροατές των έργων”».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι μόνο ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει εκ μέρους της πολιτείας μία «συγγνώμη» στους δεκάδες ανθρώπους που θρηνούν θύματα, αναζητούν συγγενικά πρόσωπα ή έχασαν σε λίγη ώρα όλο τους το βιος, επειδή η πολιτεία δεν κατάφερε όπως είπε να τους προστατέψει.

Ο κ. Μαυρωτάς δήλωσε επίσης στάση αναμονής για την απόδοση ευθυνών, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστική αντιμετώπιση ζητημάτων πυροπροστασίας, οικιστικών πυκνώσεων και νομιμοποίησης αυθαιρέτων, για την αποτροπή παρόμοιας εθνικής τραγωδίας στο μέλλον.

«Να μη φοβηθούμε τον μπαμπούλα του πολιτικού κόστους, που είναι ασήμαντο μπροστά στο πραγματικό κόστος των ανθρώπινων ζωών. Το συνειδητοποιούμε μετά από κάθε καταστροφή, αλλά μετά τα ξεχνάμε πάλι και γινόμαστε λωτοφάγοι στη χώρα της αυθαιρεσίας», σημείωσε μεταξύ άλλων και απευθυνόμενος στην παρούσα αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις κατέληξε λέγοντας: «Τα τωρινά λάθη δεν μπορούν να καλύψουν αυτά του παρελθόντος. Ούτε όμως και να τα επικαλούμαστε για να συγκαλύψουμε τα τωρινά».

Η Ολομέλεια ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων της Αττικής, από τη Βουλή, με τη διάθεση 10 εκατομμυρίων ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που έχει συσταθεί και την χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης στα παιδιά η οικογενειακή ζωή των οποίων ανατράπηκε δραματικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές. 
Ο Βορίδης καταργεί υπουργική απόφαση ΣΥΡΙΖΑ για Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
Τη σαφέστατη βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου...
20.08.2019, 19:47
Θεοδωρικάκος-Κυμπουρόπουλος: Έυκολη προσβασιμότητα και ισότητα για ΑμεΑ
Θέματα σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους δημόσιους χώρους και κτίρια καθώς και τη διασφάλιση των...
20.08.2019, 18:43
Διαματάρης-Πάιατ: Άριστο το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
Η σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, οι δεσμοί των δύο λαών και η ελληνική ομογένεια της Αμερικής...
20.08.2019, 18:19
Πλακιωτάκης-Leggeri: Συζήτηση για συνεργασία του λιμενικού με τον Frontex
H επικείμενη εφαρμογή του αναθεωρημένου Κανονισμού του Frontex και οι λεπτομέρειες για τη συγκρότηση και...
20.08.2019, 17:54
Βρούτσης: Οι "χρυσές" συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα αποτελούν παρελθόν
«Οι "χρυσές" συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα αποτελούν παρελθόν», με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου...
20.08.2019, 17:32
Εντείνει ο Δήμος Αθηναίων τους ελέγχους για εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου
Τριπλασίασε μέσα σε ένα χρόνο ο Δήμος Αθηναίων τους ελέγχους για το κάπνισμα.
20.08.2019, 17:22
Μηταράκης στον ΣΚΑΪ - Τι δήλωσε για τις επικουρικές συντάξεις
Για τις αλλαγές που αναμένονται στις επικουρικές συντάξεις και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος μίλησε...
20.08.2019, 15:50
Γεωργιάδης: Αυξάνονται οι έλεγχοι για το παρεμπόριο
«Ήδη εδώ και μέρες τα συνεργεία ελέγχου του παρεμπορίου έχουν πιάσει δουλειά» σημειώνει σε ανάρτησή του στο...
20.08.2019, 14:26
Πλακιωτάκης-Mέτιος για Σαμοθράκη: Το λιμάνι δεν είχε καθαριστεί για 10ετίες
Ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε δε στον ΣΚΑΪ ότι μόλις εννέα πλοία της ακτοπλοΐας μπορούν να δέσουν στο...
20.08.2019, 08:26
Στη βάση των Καναντέρ ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε θερμά τους πυροσβέστες
Τις θερμές του ευχαριστίες και τον θαυμασμό του προς τους πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής...
19.08.2019, 17:17

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.