Κλείσιμο

Τσίπρας με γραβάτα στο Ζάππειο: «Πάνο έχουμε 15 μήνες μπροστά μας»

"Τα στοιχήματα είναι για να υλοποιούνται", τόνισε στην αρχή της ομιλίας τους στις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο αίθριο του Ζαππείου, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φόρεσε γραβάτα, σε βαθύ κόκκινο χρώμα.

"Η σημερινή μέρα ανήκει σε κείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται,που σήκωσαν την χώρα στην πλάτη τους, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας".

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Σήμερα είναι μία ημέρα που ανήκει πρωτίστως σε εκείνους που 8 χρόνια τώρα χτυπήθηκαν βάναυσα από αυτή την κρίση. Σε εκείνους που είδαν τους κόπους μίας ζωής να καταστρέφονται.

Με αυτούς θέλουμε να κουβεντιάσουμε ήσυχα και απλά, να δώσουμε ελπίδα και χαρά με αυτούς να χαμογελάσουμε μαζί. Σε αυτούς θέλουμε να πούμε πως μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το χρέος η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα και περνά σε μία νέα περίοδο όπου τη θέση της λιτότητα θα παίρνει κάθε ημέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, τη θέση της επιβολής θα παίρνει η δημοκρατία, τη θέση της εξαίρεσης η κανονικότητα.

Δεσμευόμαστε για αυτό μετά από 8 ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους, ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε εμείς από την παλιά Ελλάδα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Παραλάβαμε μία χώρα στο χείλος του γκρεμού και της χρεοκοπίας με 1, 5 εκατ. ανέργους μία χώρα μηδενικών προσδοκιών και αναλάβαμε το δύσκολο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας.



Αναλάβαμε το καθήκον να χτίσουμε σε αυτή τη χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια άλλες φορές συγκρουστήκαμε σφοδρά άλλες φορές συνθηκολογήσαμε επώδυνα αλλά δεν δειλιάσαμε και φτάσαμε ως εδώ. Φτάσαμε στο τέλος μίας οδυνηρής για τη χώρα 8ετιάς και συνεχίζουμε.
Μπορούμε σήμερα όλοι μας για μία ημέρα όχι περισσότερο να επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα αισιόδοξο χαμόγελο. Η Ελλάδα γίνεται ξανά μία χώρα κανονική ανακτά την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία, στηρίζεται ξανά στα πόδια της.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα της σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, το αντίθετο. Σημαίνει πως με τις δικές μας δυνάμεις θα οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, με μία έντιμη και συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα σέβεται τις δεσμεύσεις μας αλλά θα βάζει τέλος στις αδικίες του παρελθόντος. Πλέον έχουμε αποκτήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της Ελληνικής οικονομίας που έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις.




Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στοχευμένα σε μείωση φόρων το 2019 και σε στήριξη του κοινωνικού κράτους. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην αύξηση του κατώτατου μισθού επιτέλους μετά από πάρα πολλά χρόνια».

Με την χθεσινή ιστορική του απόφαση το Eurogroup δημιουργεί νέα δεδομένα για την επόμενη ημέρα καθώς το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο πράγμα που σημαίνει πως μπορούμε να εξυπηρετούμε. Από την αρχή της διαπραγμάτευσης είχαμε θέσει ένα στόχο και ένα κριτήριο. Η λύση που περιμέναμε τρία χρόνια θέλαμε να είναι πειστική για τις αγορές ώστε η Ελλάδα να επανακτήσει την πρόσβασή της στην ιδιωτική χρηματοδότηση χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης. Όταν εμείς δίναμε τη μάχη κάποιοι ζητούσαν νέα μασκαρεμένα μνημόνια.

Τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήσαμε εξασφαλίζουν την ομαλή αναχρηματοδότηση του χρέους και εκμηδενίζουν τους εξωτερικούς κινδύνους. Η επιμήκυνση ωρίμανσης των ομολόγων για ένα χρέος 110 δις μειώνουν τις υποχρέωσες της χώρας δημιουργώντας έναν καθαρό διάδρομο 15ετίας για τους επενδυτές. Το μαξιλάρι της ρευστότητας που δημιουργήσαμε διασφαλίζει ότι ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της για μία τριετία τουλάχιστον. Αυτή η συνθήκη μας αποσυμπιέζει και μας επιτρέπει να οργανώσουμε τις εξόδους στις αγορές από τον Αύγουστο του 2018.

Με τις επιστροφές των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα (4,8 δις) αποκτάμε ένα επιπλέον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για κοινωνική πολιτική παρά το γεγονός πως το πλεόνασμα θα παραμένει στο 3,5% μέχρι και το 2022. Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους που έχει συμφωνήσει για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της αλλά με πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για την επούλωση των πληγών της κρίσης.

Οι επιλογές από εδώ και στο εξής θα ανήκουν από εδώ και στο εξής στις Ελληνικές κυβερνήσεις και όχι σε ξένους τεχνοκράτες. Το καθεστώς που επιβλήθηκε από το 2010 και μετά έλαβε τέλος, έκλεισε οριστικά ο κύκλος του. Θα έχουμε κι εμείς όπως και οι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε περιπέτεια, το ίδιο καθεστώς παρακολούθησης. Αντί για δύο αποστολές τον χρόνο εμείς θα έχουμε τέσσερις αλλά δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις υιοθετούμε κατά γράμμα. Με δύο λόγια η εποπτεία έτσι όπως προβλέπεται καμία σχέση δεν έχει με τον μηχανισμό των μνημονίων. Η Ευθύνη επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

Μας λένε πολλοί «αναλάβατε δεσμεύσεις» ναι αναλάβαμε τις δεσμεύσεις εκείνες που θα είμαστε υπερήφανοι που θα τις υλοποιήσουμε.

Απαντώ στον κ. Μητσοτάκη που θέλει ως δολοφόνος να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος που ζητά προ ημερησίας για την οικονομία και κάθε ημέρα να θέλει μπορούμε να συζητάμε για αυτό στη Βουλή.

Πιστεύω βαθειά πως η 21η Ιουνίου δικαίως θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία ημέρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Κάποιοι στέκονται αμήχανοι σε αυτό που καταφέραμε κάποιοι άλλοι με φόβο. Γιατί το ξέρουν καλά πως εάν ο ένας πυλώνας ήταν το μνημόνιο ο άλλος είναι αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνης. Για αυτό Πάνο να ξέρεις έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για την κάθαρση και θα τα καταφέρουμε. Έχουμε ακόμη μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να το καταφέρουμε.

«Η φαιδρή εικόνα του κ. Τσίπρα, με τη γραβάτα-δώρο του κ. Ζάεφ δεν επιτρέπει κανένα σχόλιο για τα ψέματα που τη συνόδευσαν αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πειραιώς αναφέρει: 

«
Η φαιδρή εικόνα του κ. Τσίπρα, με τη γραβάτα-δώρο του κ. Ζάεφ δεν επιτρέπει κανένα σχόλιο για τα ψέματα που τη συνόδευσαν.

Μέχρι εδώ, όμως. Οι Έλληνες δεν έχουν πάθει ανοσία στην ανοησία. Και προσβάλλονται όταν στη θέση του Πρωθυπουργού τους αντικρίζουν, δυστυχώς, έναν αδίστακτο υποκριτή, επικεφαλής ενός κυνικού θιάσου.

Το βεστιάριο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πλούσιο και μπορούν να μεταμφιέζονται όπως θέλουν. Αλλά οι θεατές έφυγαν. Μόνο ντροπή και χλεύη αξίζει σε αυτή τη θλιβερή φαρσοκωμωδία που κυβέρνησε τη χώρα. Ευτυχώς φτάνει στο τέλος της».



Πηγή: skai.gr