Αποκλεισμό της ΧΑ από την πρόταση δυσπιστίας αποφάσισε η Ολομέλεια

Με πρόταση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από την Βουλή η Χρυσή Αυγή αποκλείεται από την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που συζητείται στο κοινοβούλιο.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως έχει φτάσει ο καιρός που η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις ακραίες φωνές. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως όσα έγιναν στη Βουλή με το παραλήρημα Μπαρμπαρούση ήταν προσχεδιασμένα και οργανωμένα και υπογράμμισε πως είναι προσωπική του πρωτοβουλία η συγκεκριμένη πρόταση.

Σημειώνεται πως η πρόταση του κ. Βούτση έγινε ομόφωνα δεκτή από την ολομέλεια.

Υπογραμμίζεται επίσης πως τα κόμματα ζήτησαν να μην διαγραφούν από τα πρακτικά όσα είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να δηλώνει ότι τα πρακτικά αυτά είναι τεκμήρια για τους ιστορικούς του μέλλοντος και ο ναζισμός δεν πρέπει να έχει το προνόμιο της λήθης.

H επιβολή του μέτρου αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 79 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι:

Άρθρo 79: Στέρηση τoυ λόγoυ

1. Aν o Boυλευτής πoυ ανακλήθηκε στην τάξη, κατά τις διατάξεις τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ, συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ, o Πρόεδρoς μπoρεί να τoυ στερήσει τo λόγo έως τo τέλoς της συζήτησης τoυ θέματoς κατά την oπoία ανέκυψε τo ζήτημα και, σε σoβαρές περιπτώσεις, με απόφαση της Boυλής, έως τo τέλoς της συνεδρίασης.

2. Πριν τoυ στερήσει τo δικαίωμα τoυ λόγoυ, o Πρόεδρoς εγείρεται από τη θέση τoυ και καλεί τo Boυλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ. Aν δεν συμμoρφωθεί, o Πρόεδρoς απαγγέλλει την πoινή της στέρησης τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Βουλή