Τι είπαν Τσίπρας – Ζάεφ στο τηλέφωνο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες η συνομιλία των δύο πρωθυπουργών κράτησε μία ώρα, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και οι κ.κ. Τσίπρας – Ζάεφ συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν την Τρίτη για να ολοκληρώσουν όλα τα ανοιχτά θέματα για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να δούμε τελικά αν θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IBNA, σε δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο θέμα του ονόματος, προσθέτοντας ότι επιθυμία των Σκοπίων είναι αυτό να συμβεί πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν την Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, στις 25 και 26 Ιουνίου.

Ο Ζάεφ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μία ποιοτική λύση, που θα είναι τεκμηριωμένη νομικά, θα είναι αξιοπρεπής και θα διαφυλάσσει την ταυτότητα, επειδή, όπως είπε, η λύση αυτή θα πρέπει να γίνει θετικά δεκτή από τους πολίτες της χώρας του που θα κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα.

Ακόμα ο Ζάεφ σημείωσε ότι αμέσως μόλις επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα ενημερώσει την κοινή γνώμη της χώρας του.

«Πρόκειται για τις τελευταίες στιγμές στις προσπάθειες προσέγγισης των απόψεων. Όταν συμβεί, μαζί θα ανακοινώσουμε την ευχάριστη είδηση στους πολίτες των δύο χωρών» πρόσθεσε.

Τέλος, ο Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επίσκεψή του στην Γερμανία να αναβληθεί λόγω των εξελίξεων των διαπραγματεύσεων στο θέμα του ονόματος και της επιθυμίας να βρεθεί λύση και να επιτευχθεί συμφωνία.
Πηγή: skai.gr