Μανιάτης: Σκάνδαλο με το Εξοικονομώ ΙΙ

Τις καταγγελίες Ενώσεων Χημικών Βιομηχανιών για σκανδαλώδη εύνοια συγκεκριμένης εταιρίας παραγωγής πετροβάμβακα με ταυτόχρονο αποκλεισμό των εταιριών με αφρώδη θερμομονωτικά υλικά μέσω μετέπειτα τροποποίησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος του κειμένου που επεστράφη από το ΣτΕ για τη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με το πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ, φέρνει στη Βουλή ο Γιάννης Μανιάτης, ζητώντας εξηγήσεις από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που παραθέτει στην ερώτησή του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για το νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων, δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις, αντίκειται στον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό, είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με το κείμενο που επεστράφη από το ΣτΕ στο ΥΠΕΝ πριν από 9 μήνες και δημιουργεί το πρωτοφανές ευρωπαϊκά φαινόμενο της διαφοροποίησης των υλικών κατηγορίας Α2 (πετροβάμβακας) και Β (αφρώδη) ως προς την αντίδρασή τους στη φωτιά.

Ο κ. Μανιάτης καλεί τον Γιώργο Σταθάκη να απαντήσει με σαφήνεια στα καταγγελλόμενα και προϊδεάζει για την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους της ΔΗΣΥ, η οποία θα διορθώνει την «σκανδαλώδη μεροληψία» υπέρ μίας συγκεκριμένης εταιρίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Σοβαρότατα ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, όπως δημοσιεύθηκε στο Π.Δ.41/2018 (ΦΕΚ Α΄ 80/07.05.2018).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών που εκπροσωπούν τις 70 Επιχειρήσεις του κλάδου, όπου εργάζονται 13.000 εργαζόμενοι και στηρίζουν την παραγωγική κι εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, το Π.Δ. που δημοσιεύθηκε με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις σε βάρος του Προγράμματος Εξοικονόμησης Ενέργειας, σε βάρος των καταναλωτών και σε βάρος των 30 Βιομηχανιών Διογκωμένης Πολυστερίνης της χώρας, όπου εργάζονται πάνω από 2.000 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το Π.Δ. που δημοσιεύθηκε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/364/ΕΕ, όσο και με το κείμενο που τέθηκε από το ΥΠΕΝ σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του 2017 και απεστάλη για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το κείμενο που επεστράφη από το ΣτΕ στο Υπουργείο, πριν 9 μήνες, διαφοροποιήθηκε δραστικά πριν αποσταλεί για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με μεθόδευση η οποία ευνοεί σκανδαλωδώς μία συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής πετροβάμβακα, αποκλείοντας τα αφρώδη θερμομονωτικά υλικά, που παράγονται από τις 30 ελληνικές επιχειρήσεις.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα, αφού σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα τα υλικά κατηγορίας Α2 (πετροβάμβακας) και Β (αφρώδη) δεν διαφοροποιούνται ως προς την αντίδρασή τους στη φωτιά.

Σχετικές καταγγελίες έχουν ήδη γίνει από το Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), όσο και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ), στους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Εσωτερικών, καθώς επίσης και στην Πρόεδρο της Επιτροπής Επικαιροποίησης του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων.

Κύριε Υπουργέ,

Α. Επειδή τα ανωτέρω καταγγελλόμενα είναι εξαιρετικά σοβαρά αναφορικά:

Με τη διαμόρφωση σκανδαλωδών μονοπωλιακών καταστάσεων υπέρ μιας μόνο επιχείρησης και σε βάρος των υπόλοιπων 30 ελληνικών

Με τη δημιουργία σοβαρών κινδύνων κλεισίματος ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν αποφασιστικά στην εθνική παραγωγικότητα

Με την αξιοπιστία του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ», το οποίο με καθυστέρηση 3,5 ετών, η κυβέρνησή σας επιτέλους δημοσιοποίησε

Με την εμφάνιση ήδη σχετικών φωτογραφικών προκηρύξεων σε δημόσια κτίρια

Β. Επειδή, προκειμένου να διορθωθούν τα παραπάνω, προτιθέμεθα να καταθέσουμε σχετική τροπολογία αντικατάστασης των αντίστοιχων άρθρων του Π.Δ.41/2018, με την αντίστοιχη ορθή διατύπωση, που είχε εισηγηθεί η Επιτροπή Επικαιροποίησης Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων, που εσείς ο ίδιος είχατε συγκροτήσει,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αληθεύουν τα ανωτέρω καταγγελλόμενα από τις Ενώσεις Χημικών Βιομηχανιών;
Προτίθεται να αποδεχθεί τη σχετική τροπολογία διόρθωσης της σκανδαλώδους μεροληψίας που έχει περιληφθεί στο ανωτέρω Π.Δ. με την αντικατάστασή της από το κείμενο που απεστάλη στο ΣτΕ με βάση την εισήγηση της Επιτροπής του Υπουργείου;
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά