Κλείσιμο

Ο Κοτζιάς ενημέρωσε τον γερμανό ΥΠΕΞ για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια

Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης εργασίας που είχαν στο Βερολίνο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως ενημέρωσε τον κ. Μας για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες έχουν δρομολογήσει την αναβάθμιση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Δήλωσε πως από χθες στην Αθήνα ομάδες ειδικών από τις δύο χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη επεξεργάζονται το κείμενο που θα κατατεθεί στους δύο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο κ. Μας, μια ημέρα αφότου η γερμανική διπλωματία παρότρυνε Αθήνα και Σκόπια να βρουν λύση στο ζήτημα.

Το Βερολίνο θεωρεί την επίλυση του ονοματολογικού κρίσιμο παράγοντα για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, η οποία αναθερμάνθηκε τους τελευταίους μήνες μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Βρισκόμαστε σε μια τελική ευθεία αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί το αποτέλεσμα», δήλωσε νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζανακόπουλος.

«Η Νέα Δημοκρατία προειδοποιεί την κυβέρνηση να μη συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πράσινο φως για ένταξη στο NATO», δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη.

«Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να παραδώσει εκ των προτέρων τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει και να αναμένει στο μέλλον και με δόσεις τη συμμόρφωση της γειτονικής μας χώρας», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle