Τσίπρας: Κανένα παιδί στο περιθώριο, κανένα παιδί σε ίδρυμα

Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία για δεύτερη ημέρα συζητά το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή τονίζοντας πως στόχος του νομοσχεδίου είναι «κανένα παιδί στο περιθώριο, κανένα παιδί σε ίδρυμα».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και σε όσους κατέκριναν την συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη καθώς όπως είπε υπάρχουν κάποιοι που τρέφονται από το μίσος και εξακολουθούν να εκτρέφουν το μίσος.
Αναλυτικά ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Η νομοθετική πρωτοβουλία για την οποία θα κληθούμε να ψηφίσουμε σε λίγο έχει μία ξεχωριστή σημασία. Έχω την αίσθηση πως η δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο αυτό εστιάστηκε κακώς κατά την άποψή μου σε ένα και μόνο άρθρο. Το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά.

Τα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μία κανονική ζωή, παιδιά ενός κατώτερου θεού που στερούνται της δυνατότητας να ζουν και να ωριμάζουν σε ένα σπίτι και μία οικογένεια. Ο λόγος που κατατέθηκε αυτό το νομοσχέδιο ήταν για να σταματήσει το όργιο της γραφειοκρατίας και των θεσμικών εμποδίων και να δοθεί η δυνατότητα να βιώσουν αυτά τα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον.

Για κάθε παιδί που στερείται μία οικογένεια υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν διάθεση να προσφέρουν είτε ως ανάδοχοι είτε ως θετοί γονείς. Γιατί είναι τόσο δύσκολο τόσα χρόνια αυτές οι δύο πλευρές να βρεθούν μαζί;

Το σημερινό νομοσχέδιο είναι μία θεσμική τομή.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό το νομοσχέδιο να αντιμετωπιστεί χωρίς μικροκομματική σκοπιμότητα. Ποια σκοπιμότητα μπορεί να ωθήσει ορισμένους να πουν όχι στα παιδιά και ναι στην διαιώνιση ενός καθεστώτος που αποκλείει ανθρώπους από τα να δώσουν σε ένα παιδί αγάπη.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι ένας: Κανένα παιδί στο περιθώριο, κανένα παιδί σε ίδρυμα.
Το πρώτο ζήτημα που επιλύεται με το νομοσχέδιο αφορά τα παιδιά που για πρώτη φορά θα μάθουμε πόσα και που είναι. Δημιουργείται για πρώτη φορά διαφάνεια και ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο κάθε παιδί όταν ενηλικιωθεί θα μπορεί να ανατρέξει και να δει από πού προέρχεται.

Το δεύτερο ζήτημα που επιλύει το νομοσχέδιο έχει να κάνει με τους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς. Μετατρέπουμε μία υπόθεση που είναι φθορά ψυχής για χιλιάδες ανθρώπους σε μία υπόθεση που θα ολοκληρώνεται μέσα σε διάστημα 8 με 12 μηνών. Αυτό σε τελική ανάλυση είναι ανθρώπινο χρέος από την πλευρά της πολιτείας απέναντι σε συνανθρώπους μας που θέλουν να προσφέρουν και να λάβουν αγάπη.

Θέλω να αναφερθώ στη σύγχυση που αφορά τη διάκριση ανάμεσα στην υιοθεσία και την αναδοχή. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς. Η αναδοχή ως πράξη αποτελεί υπόδειγμα προσφοράς καθώς επιλέγουν μόνο να δώσουν σε ένα παιδί.

Μια μερίδα των αντιδράσεων προέρχεται από αυτούς που το μίσος τους τρέφει και τρέφονται από αυτό και δεν μπορούν να κατανοήσουν το νόημα του νομοσχεδίου που στηρίζεται στην αγάπη.
Υπάρχουν βέβαια και οι υποκριτές που ασπάζονται το δόγμα της αγάπης στη θεωρία.

Στην Ελλάδα του 2018 οι αξίες της ισότητας και της προόδου πρέπει να είναι πάνω από στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα. Θα είμαστε ως κυβέρνηση απόλυτα συνεπείς με αυτό.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μας παραδώσει ακόμη ένα μάθημα για το ποιος είναι πραγματικά λαϊκιστής και ποιος είναι αληθινά στην πράξη φιλελεύθερος με την κοινωνική έννοια του όρου. Να μας δώσει ένα μάθημα προοδευτικότητας ή συντηρητισμού. Εμείς την ευχαριστούμε για αυτό γιατί κάνει τα πράγματα πιο καθαρά για ορισμένους που πίστεψαν πως ο κ. Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος του κέντρου. Στην πραγματικότητα είναι βαθιά συντηρητικός και φλερτάρει επικίνδυνα με τον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Πηγή: skai.gr