Επίθεση Σταθάκη σε ΝΔ για την κριτική στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Με επίθεση στη ΝΔ αμύνθηκε για την κριτική που δέχτηκε για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ στη Βουλή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλή όπου άρχισε να συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και στις ιδιωτικοποιήσεις είναι εγκεκριμένοι από τους πολίτες γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

«Απορώ με το βάρος που φέρει η ΝΔ να μιλά περί ηθικής στο συγκεκριμένο τομέα. Το σύνολο των μέτρων που πήρε η ΝΔ δεν είχαν τεθεί ούτε κατά υπόνοια στον κόσμο. Αντίθετα εμείς είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Και ασκήσαμε δριμιά κριτική για τη μικρή ΔΕΗ και ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις της χώρας στη συμφωνία του 2015 και όλα αυτά τα θέσαμε στην κρίση των ελλήνων πολιτών στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015» είπε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τη ΝΔ για θράσος όταν κριτικάρει την κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Ενέργειας αναφερόμενος για τους εργαζομένους που επηρεάζονται από το νομοσχέδιο σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο είναι απόλυτα σαφές. Οι συλλογικές συμβάσεις όπως γίνονται με τη διοίκηση ΔΕΗ μεταφέρονται αυτούσιες στις νέες μονάδες δεν υπάρχει παραμικρή παρερμηνεία επ’ αυτού. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι πλήρως κατοχυρωμένα» διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε ότι «η απόσχιση των μονάδων θα γίνει με εργαζόμενους με ονοματεπώνυμο και με πλήρη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Δήλωσε δε, ότι παράλληλα «μεταφέρονται και όλες οι υποχρεώσεις που έχουν οι μονάδες προς πώληση σε τοπικό επίπεδο όπως π.χ. τηλεθέρμανση».

Ο Γιώργος Σταθάκης αναλύοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ είπε ότι τα 700 εκατ. είναι από εταιρίες, δραστηριότητες και επιχειρήσεις που έκλεισαν και άρα το 1/3 των χρεών έχουν αυτή τη δομή. Το άλλο 1/3 που περιλαμβάνει και κακοπληρωτές έχει γίνει προσπάθεια να μπει μία τάξη ενώ το τρίτο μέρος των ληξιπρόθεσμων είναι όλο το κοινωνικό κομμάτι που έχουν γίνει και οι ρυθμίσεις για να διευκολύνει τα νοικοκυριά στο θέμα αυτό».

Νωρίτερα, κυβέρνηση και Υπουργός δέχτηκαν την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης - που καταψηφίζει επί της αρχής- τόσο για την ουσία του νομοσχεδίου και της πώλησης των Μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, όσο και για τη διαδικασία του «επείγοντος» με την οποία συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε καταστροφικό τον τρόπο που πουλάει τις μονάδες η κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι άλλα έλεγε προεκλογικά για τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πραγματοποιεί τώρα. « Το ζήτημα που προκύπτει με τις εξαγγελίες Τσίπρα προεκλογικά είναι αν έχει δικαίωμα ένας πολιτικός ; είναι ηθικό ; όταν είναι στην αντιπολίτευση να κοροϊδεύει συγκεκριμένες ομάδες μόνο και μόνο για να υποκλέπτει την ψήφο τους;» αναρωτήθηκε ο κ. Σκρέκας.

Την ερχόμενη Δευτέρα(23/4) έχουν κληθεί στην επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής οι φορείς που εμπλέκονται με το εν λόγω νομοσχέδιο ενώ Τρίτη και Τετάρτη το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του σώματος.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου
TAGS: Βουλή