5.066 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της δασοπροστασίας

Τη δημιουργία 5.066 θέσεων εργασίας στον τομέα της δασοπροστασίας και της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, ανακοίνωσαν από κοινού ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Πρόκειται για πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας επιδοτούμενο με 32 εκ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ και 1 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.

Οι εργαζόμενοι μετά από σύντομο εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τις διαχειριστικές εργασίες στα δάση θα απασχοληθούν για ένα 8μηνο σε δασαρχεία ολόκληρης της επικράτειας, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αντικείμενο της εργασίας τους θα είναι οι υλοτομίες, οι καθαρισμοί δασών για απομάκρυνση βιομάζας, η πρόληψη δασικών πυρκαγιών προστασία δασικών οικοσυστημάτων αλλά και εργασίες που σχετίζονται με παραγωγικές δραστηριότητες στο δάσος.

Οι εργαζόμενοι δεν θα απασχοληθούν στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών παρά μονό στην πρόληψή τους.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην πολλαπλή σημασία του προγράμματος με οφέλη για την κοινωνία την οικονομία το περιβάλλον αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας κυρίως σε ό,τι αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη .

Η κατανομή των 5066 εργαζομένων θα γίνει ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών με 628 να διορίζονται σε δασαρχεία τη Στερεάς Ελλάδας, 573 στην Αττκη,728 στην Κεντρική Μακεδονία 513 στη Δυτική Ελλάδα και 545 στην Πελοπόννησο.

Ωστόσο με τους εργαζομένους του κοινωνικού προγράμματος θα στελεχωθούν όλα τα δασαρχεία τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιώτικης Ελλάδας.

Η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε πως η εργασιακή εμπειρία που θα αποκτηθεί από την 8μηνη κοινωφελή εργασία στα δάση θα αναγνωρίζεται και από το ΑΣΕΠ ως προϋπηρεσία.

Η πρόσκληση για το πρόγραμμα αναμένεται να δημοσιευθεί εντός 15 ημερών.
Πηγή: skai.gr - Κατερίνα Χριστοφιλίδου