Θεοδωράκης:Αποποινικοποίηση της κάνναβης και της περιορισμένης καλλιέργειας

Την αποποινικοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους και μάλιστα με ταυτόχρονο δικαίωμα περιορισμένης προσωπικής καλλιέργειας σε ένα χρόνο από τώρα και κατόπιν ανάλυσης των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από τη φαρμακευτική χρήση της, πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, καταλογίζοντας σε μερίδα πολιτικών «υποκρισία» υπό το φόβο του πολιτικού κόστους.

«Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται αν κλείνουμε τα μάτια σε αυτό. Εκτός αν κάποιοι θέλουν να είναι καρικατούρες του Αυλωνίτη, που φώναζε σε μια ταινία συνέχεια πνεύμα και ηθική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ευκαιρία για τη χώρα τη νομιμοποίηση της κάνναβης τόσο και για ιδία χρήση, υποστηρίζοντας ότι οι βόρειες χώρες αναζητούν πλέον στο νότο κάνναβη καλής ποιότητας και τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη αγορά υπολογίζεται σε δεκάδες δισ. ευρώ παγκοσμίως.

Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία έρευνας του εργαστηρίου χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για τα έτη 2015 έως 2017, που παρέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, σύμφωνα με τα οποία από τις αναλύσεις των αστικών λυμάτων της Αθήνας που καταλήγουν στην Ψυττάλεια, προκύπτει ότι περίπου το 12% του πληθυσμού της Αθήνας κάνει συστηματικά χρήση κάνναβης. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν όπως είπε ότι καταναλώνονται κάθε εβδομάδα από 380 έως 450 κιλά προϊόντων κάνναβης στην Αθήνα, δηλαδή, 60 με 70 κιλά ημερησίως.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε ρητά και με πάθος υπέρ της καλλιέργειας κάνναβης για φαρμακευτική χρήση, επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες, που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες ιδίως ως προς την ανακούφιση του πόνου, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο καρκίνος σε τελικό στάδιο, τονίζοντας ότι οι γιατροί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης τέτοιων σκευασμάτων όταν διαπιστώνουν πως οποιοδήποτε φάρμακο δεν μπορεί πια να προσφέρει τίποτα και μάλιστα με κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά