Βούτσης για Μίκη: Υστερική αντίθεση στην κυβέρνηση - Καθείς εφ’ω ετάχθη

Πλήρης αιχμών για τον Μίκη Θεοδωράκη, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει, ήταν η ομιλία του Νίκου Βούτση στην εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) με θέμα «Μακεδονικό: Η λύση;».

«Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και ελάχιστοι παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού, λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την Κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Δυνάμεις και παράγοντες, πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης, που επανανομιμοποιούν την υπάρξή τους αποθεώνοντας από κοινού, όλοι μαζί, τη διχαστική ρητορική για «εθνομειοδότες» και για «αριστερόστροφο φασισμό». «Καθείς εφ’ ω ετάχθη» σχολίασε με νόημα.

«Ποιος δεν καταλαβαίνει πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ενθαρρύνει, να συνευρίσκεται ή και να συνδιοργανώνει λαϊκές κινητοποιήσεις με ακροδεξιές και φιλοφασιστικές δυνάμεις που επιχείρησαν, ευτυχώς στην Αθήνα ανεπιτυχώς, να κυριαρχήσει το σύνθημα ‘’αλήτες, προδότες πολιτικοί’’;» διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι «επιχειρήθηκε, με προφανή παταγώδη αποτυχία, να μετατραπούν με φτηνές νοηματικές ακροβασίες τα δυο συλλαλητήρια σε μαζικές αντικυβερνητικές λαοσυνάξεις ώστε να κλείσουν την ‘’παρένθεση’’, το ‘’ατύχημα’’ κατ’ αυτούς της ύπαρξης μιας αριστερής διακυβέρνησης επί τρία χρόνια στην ευθύνη της χώρας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής «η απόφαση λοιπόν ορισμένων πολιτικών κύκλων, με την ανοχή και την όλο και μεγαλύτερη συναίνεση της ηγεσίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι να μπλοκαριστεί ευθέως και απροσχημάτιστα οποιαδήποτε προσπάθεια συμφωνίας της Κυβέρνησης με τη σημερινή Κυβέρνηση της FYROM, ενώ αυτή επιδεικνύει σαφώς πιο διαλλακτική στάση από τις προηγούμενες».

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, «η ηγεσία της ΝΔ υπαναχώρησε και μετεστράφη απολύτως σε σχέση με όσα διαλαμβάνονται τουλάχιστον απ’ το 2008 (με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι) παντού».

Εντωμεταξύ, σημείωσε, συνεχώς όλο και περισσότερες χώρες αναγνώριζαν τη FYROM με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η κάθετη άρνησή της δημιουργεί πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα φερεγγυότητας για όσους την επιχειρούν και αδυνατίζει εντέλει τη διπλωματική και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

«Είναι υποχρεωμένη η Αξιωματική Αντιπολίτευση να τεκμηριώσει υπεύθυνα ποια και πότε θα είναι η άλλη, δηλαδή η ευνοϊκή, συγκυρία για την επίλυση αυτού του μείζονος θέματος. Είναι υποχρεωμένη δηλαδή να πει ανοιχτά αν εννοεί ότι θα αλλάξει σε ευνοϊκή η συγκυρία όταν, όπως έχει δικαίωμα να προσδοκάει η ηγεσία της, αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Φοβάμαι πως έτσι σκέφτονται» παρατήρησε ο Νίκος Βούτσης.

Άλλες δηλώσεις κατά του Μίκη Θεοδωράκη


Λίγες ώρες πριν, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ για «γνωστό πολιτικό βιογραφικό του Μίκη Θεοδωράκη», και για πολιτικές επιλογές του με τις οποίες ποτέ δεν έχει συμφωνήσει, τη σκυτάλη από τις επιθέσεις της Κυριακής είχε πάρει το Left.gr με κείμενο που τιτλοφορείται ειρωνικά ««Κι εσύ Μίκη βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό». 

Οξύτατη επίθεση στον Μίκη Θεοδωράκη εξαπέλυσε το πρωί της Δευτέρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η πολιτική μετατόπιση του Μίκη Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες αποτελεί μια θλιβερή εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να διερωτηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης αν τον τιμά ο τρόπος που τον υποδέχτηκαν και τον χαιρέτησαν γνωστά ακροδεξιά στοιχεία και φασίστες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο».

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε από την Πάτρα ότι «με στενοχώρησε η παρουσία του Μίκη δίπλα σε ναζιστές…». 

Βαρείς ήταν και οι χαρακτηρισμοί του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση στο ΘΕΜΑ 104,6 που έκανε λόγο για «άθλια» και «αισχίστου είδους» ομιλία που «βασιζόταν σε θεωρίες συνωμοσίες ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».
Πηγή: skai.gr