Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: Κι εσύ Μίκη βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαφαινόμενη επιχείρηση πολιτικής αποκαθήλωσης του Μίκη Θεοδωράκη από υπουργικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και κομματικά ΜΜΕ, μετά την ιστορική του ομιλία στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής. Το «πυρ ομαδόν» κατά του μουσουργού, που άλλοτε ο Αλέξης Τσίπρας είχε σπεύσει να επισκεφθεί στο σπίτι του για να πάρει την «πολιτική ευχή», καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά υποτιμά τη σημασία του συλλαλητηρίου όπως θέλει να δείχνει.

Λίγες ώρες πριν ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος κάνει λόγο στον ΣΚΑΪ για «γνωστό πολιτικό βιογραφικό του Μίκη Θεοδωράκη», και για πολιτικές επιλογές του με τις οποίες ποτέ δεν έχει συμφωνήσει, τη σκυτάλη από τις επιθέσεις της Κυριακής είχε πάρει το Left.gr με κείμενο που τιτλοφορείται ειρωνικά ««Κι εσύ Μίκη βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό».

«Η στροφή Θεοδωράκη δεν είναι πρόσφατη. Προηγήθηκαν η υπουργοποίηση από Μητσοτάκη, αιτιάσεις του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου το 2011 για αντισημιτικό περιεχόμενο των φράσεων ‘’οι Εβραίοι είναι στη ρίζα του κακού’’ και ‘’οι Εβραίοι ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση’’ και άλλα...» σχολιάζεται στο άρθρο.
  
«Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο ξεπέρασε και αυτές τις πράξεις του παρελθόντος, αλλά και τις αιτιάσεις για την προαναγγελθείσα παρουσία του στο Σύνταγμα. Ο λόγος του εμπρηστικός και εθνικιστικός εν μέσω του συνθήματος ‘’Μίκη αλλάζεις την ιστορία’’. Εντύπωση προκάλεσε και η ρήση του: ‘’Ναι είμαι πατριώτης διεθνιστής, περιφρονώ τον φασισμό σε όλες του τις μορφές, προπαντός στην πιο απατηλή και επίκδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη’’» σημειώνεται.

Οξύτατη επίθεση στον Μίκη Θεοδωράκη εξαπέλυσε το πρωί της Δευτέρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η πολιτική μετατόπιση του Μίκη Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες αποτελεί μια θλιβερή εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να διερωτηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης αν τον τιμά ο τρόπος που τον υποδέχτηκαν και τον χαιρέτησαν γνωστά ακροδεξιά στοιχεία και φασίστες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, «φαίνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης, στο πολιτικό επίπεδο, δεν κατάλαβε και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Αυτά που είπε αποπροσανατολίζουν το λαό, την κοινωνία και τους πατριώτες της χώρας, διότι αγνοεί πολλά σημαντικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής ακόμα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, και έβγαλε πολιτικές κορώνες για πολιτική χρήση από αντιπάλους».

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε από την Πάτρα ότι «με στενοχώρησε η παρουσία του Μίκη δίπλα σε ναζιστές…». 

Βαρείς ήταν και οι χαρακτηρισμοί του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση στο ΘΕΜΑ 104,6 που έκανε λόγο για «άθλια» και «αισχίστου είδους» ομιλία που «βασιζόταν σε θεωρίες συνωμοσίες ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».

Παράλληλα, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε στον ΣΚΑΪ για συμμετοχή στο συλλαλητήριο «ενός τμήματος του λαού με συγκεκριμένες απόψεις και αποχρώσεις». «Η χώρα τον 20ο αιώνα έχει ταλαιπωρηθεί και έχει ματώσει και έχει πληγωθεί από τον φασισμό, το 1940-44 που αιματοκυλίστηκε όλη η Ευρώπη και το 1967-73 με τη χούντα. Και οι πολιτικοί συνεχιστές, δεν λέω ότι όλοι ήταν τέτοιοι, ήταν χθες λίγα μέτρα από τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη» σχολίασε ο κ. Ζαχαριάδης.

Αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha σχολίασε ότι άκουσε την ομιλία του με θλίψη σε απογοήτευση και σε ερώτηση τι την ενόχλησε πιο πολύ απάντησε: «Τα περί εθνικής μειοδοσίας, τα περί αριστερόστροφου φασισμού. Νομίζω ότι αυτά είναι πράγματα, τα οποία δεν θα περιμέναμε να τα ακούσουμε. Κανένας πολίτης, όχι μόνο ένας αριστερός πολίτης. Δεν νομίζω… Πολλοί δεν περίμεναν να τα ακούσουν αυτά από τα χείλη του Μίκη Θεοδωράκη».

«Συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά σε έντονο εθνικιστικό πνεύμα» χαρακτήρισε την την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία η Εφημερίδα των Συντακτών.
Πηγή: skai.gr