Και με τις ελληνικές προτάσεις μεταβαίνει στην ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς

Τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ονοματολογικού θα μεταφέρει, μεταξύ άλλων, στα Σκόπια ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στη γειτονική χώρα.

Οι ελληνικές προτάσεις, που παρουσιάστηκαν στον κ. Νίμιτς από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, είναι μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Βασικό στοιχειό των ελληνικών προτάσεων, όπως δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη.

Όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Νίμιτς στις ελληνικές θέσεις, ο κ. Κοτζιάς απάντησε διπλωματικά ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ τις είδε με ενδιαφέρον γιατί είναι εξαιρετικός συζητητής.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι ελληνικές προτάσεις και το σύμφωνο είναι η αρχή παρά το τέλος της διαπραγμάτευσης, καθώς η ΠΓΔΜ θα μπορεί να καταθέσει αντιπροτάσεις σε όσα σημεία θέλει.

Ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας εκ νέου ότι δεν θα πρέπει να μπερδευτεί το ονοματολογικό με τον εκλογικό κύκλο του 2019. «Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», είπε.

Νωρίτερα ο κ. Νίμιτς είχε ζητήσει από τις δυο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται και να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε μετρημένα αισιόδοξος, λέγοντας ότι πλησιάζουμε στη λύση του προβλήματος. Σημείωσε ότι υπάρχει θέληση για λύση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια.

Ο ειδικός μεσολαβητής, που θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στα Σκοπιά, συναντήθηκε το πρωί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος «η ενημέρωση που είχε από τον κ. Νίμιτς δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες της ΝΔ», σημειώνοντας μάλιστα πως η λύση θα πρέπει να είναι «αποδεκτή από τους Έλληνες».

Επανέλαβε δε ότι προαπαιτούμενα για την λύση, από τη σκοπιά της ΝΔ, είναι «εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα», η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και η υιοθέτηση της ονομασίας για όλες τις χρήσεις και από όλους.
Πηγή: skai.gr