Εντείνονται οι διαβουλεύσεις Αθήνας - Σκοπίων για τη λύση

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Αθήνας - Σκοπίων με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ εντός του μήνα δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ουδέτερο έδαφος.

Δευτέρα ή Τρίτη 8 ή 9 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, εφόσον ο πρωθυπουργός βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Στις 19 Ιανουαρίου εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Αντιδρά η αντιπολίτευση


Η Νέα Δημοκρατία ζητά από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κοινή κυβερνητική θέση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στο απόηχο των αποκαλύψεων της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, μία κοινή πρόταση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης αποτελεί «απόλυτη προϋπόθεση» για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος ανάμεσα στα κόμματα.

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, προτείνει το Κίνημα Αλλαγής για τα Σκόπια, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τη Φώφη Γεννηματά.

Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης, αφού «διγλωσσία» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπονομεύει αντικειμενικά την όποια διαπραγμάτευση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο είναι λογικό να παραμένουν οι ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ενώ διαφωνούν στο ζήτημα της ονομασίας, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, υποστήριξε ότι «το Σκοπιανό δεν είναι βασικό θέμα».

Πηγή: skai.gr