Κλείσιμο

Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη

Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση, ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η συνθήκη αυτή «ισχύει ως έχει και καλύπτει πλήρως τα ζητήματα που είχε να καλύψει και
 δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες, ρυθμίζοντας και τα θέματα με τις αντίστοιχες μειονότητες» καθορίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα της οποίας τα δικαιώματα γίνονται απολύτως σεβαστά, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. 

Η ένταξη στη ΕΕ προϋποθέτει σεβασμό του ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «γέφυρας φιλίας και όχι διχασμού» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εκφράζοντας την πρόθεση της Ελλάδας να είναι «η πόρτα και το παράθυρο» της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με «αυτονόητη προϋπόθεση» τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Όπως εξήγησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων της όπως η Τουρκία και η ΠΓΔΜ, αλλά στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητος από τα υποψήφια μέλη ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, μειονοτήτων κ.α).

Εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό


Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται σχετικά με τη φιλοξενία αλλά και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων.



Το «θεμέλιο» της ελληνοτουρκικής φιλίας


Η συνάντηση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ιστορική γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ελληνοτουρκική φιλία, τη συνθήκη της Λωζάνης, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, εκφράζοντας την επιθυμία του η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα να αποδειχθεί επίσης ιστορική.

«Αυτή ήταν η βάση της φιλίας μας και μπορεί και πρέπει να στηρίξει τη φιλία μας και στο μέλλον», συνέχισε ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας πρόεδρος εξέφρασε την πάγια θέση της Αθήνας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.



Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας