Κλείσιμο

Γαλλία: Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Μακρόν

Ολοκληρώθηκε, χωρίς δηλώσεις, το πρόγευμα εργασίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε μισή ώρα παραπάνω από το αναμενόμενο κι έγινε σε καλό κλίμα. 

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο συντονισμός για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την Ευρωζώνη, το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και η επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ήταν αντικείμενο συζήτησης των δύο πλευρών.  Ο γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, συμφώνησαν επίσης να προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των χωρών του Νότου τον Γενάρη του 2018.

«Η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια. Έγιναν πολλά λάθη, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά. Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά» είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2015 με τη βούληση του λαού, επρόκειτο για μία καθαρή εντολή αλλαγής κατεύθυνσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμάστε πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ορισμένοι θεωρούσαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν. Όμως, κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Αποφύγαμε συλλογικά τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και παραμερίσαμε εκείνους που προετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο. Δύο χρόνια μετά, η ανάπτυξη επιστρέφει, στο 2% το 2017, και για το 2018 οι προβλέψεις την ανεβάζουν στο 2,5%» σημείωσε. 

Περιορίσαμε τις κοινωνικές αδικίες, δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Και εργαζόμαστε, πρόσθεσε, σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όλες τις ενεργές ελληνικές δυνάμεις ώστε αυτή η περιπέτεια να λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. 

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον τώς πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τους δύο άνδρες να συζητούν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. 

«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας» δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι, όπου παρέλαβε το βραβείο «πολιτικού σθένους» (Prix du Courage politique) που του απένειμε ο Πατρίκ Πατρίκ Βάσμαν, ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, ύστερα από μια παρουσίαση της κυβερνητικής του δράσης. 

Μετά τη συνάντησή του με το γάλλο πρόεδρο, o πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 5ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με θέμα την προώθηση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).
Πηγή: skai.gr