Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με τη Σ. Αραβία μετά τα έγγραφα Λοβέρδου

Ακόμα μεγαλύτερες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία με «μεσάζοντα» τον Βασίλη Παπαδόπουλο, μετά την κατάθεση εσωτερικής αλληλογραφίας υπηρεσιών του ΥΕΘΑ στη Βουλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Τα δύο εν λόγω έγγραφα καταδεικνύουν ότι κ. Παπαδόπουλος είχε εξουσιοδότηση μόνο για διαπραγμάτευση, κι όχι για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Μάλιστα, από τα έγγραφα προκύπτει πως ο κ. Παπαδόπουλος είχε αιτηθεί τροποποίηση των όρων παράδοσης και παραλαβής των πυρομαχικών, όμως αυτό δεν έγινε δεκτό, διότι δεν είχε οριστεί από πλευράς Σαουδικής Αραβίας ο αρμόδιος αξιωματούχος που θα είχε την πληρεξουσιότητα να υπογράψει τη σύμβαση.

Οι υπηρεσίες του ΥΕΘΑ φαίνεται να είχαν καταστήσει σαφές στον κ. Παπαδόπουλο ότι οιαδήποτε αλλαγή των όρων του συμβολαίου θα απαιτούσε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αλληλογραφία – κι ενώ η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ είχε ενημερώσει πως οι σαουδαραβικές Αρχές αγνοούν τη δράση του κ. Παπαδόπουλου – στις 13 Ιουνίου ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ζήτησε και παρέλαβε στο υπουργικό γραφείο του Πάνου Καμμένου δύο αντίγραφα του σχεδίου της διακρατικής συμφωνίας.

Στη συνέχεια, αφού βγήκε από το γραφείο του κ. Καμμένου ο διευθυντής μετέβη αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη όπου το σχέδιο σύμβασης υπογράφηκε από τον κ. Παπαδόπουλο.

«Πρόκειται για ένα πραγματικό σκάνδαλο και μία δήθεν διακρατική συμφωνία. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία και με ψέματα δεν απαντάται το θέμα. Με αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες η Ελλάδα έχασε 64 εκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε στην Ολομέλεια ο κ. Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Νέα ερώτηση ΝΔ

Νέα ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών σχετικά με τον «μεσάζοντα» Παπαδόπουλο και την «τιμωρία» του προξένου της Ελλάδας στο Ριάντ, ο οποίος είχε ενημερώσεις ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τον κ. Παπαδόπουλο και στη συνέχεια ακυρώθηκε η μετάθεσή του στο Λονδίνο.

Αιχμές κατά του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά άφησε ο αρμόδιος τομέάρχης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως «έχει τη θεσμική και πολιτική υποχρέωση να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την σκοτεινή υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «είναι απορίας άξιον» γιατί ο κ. Κοτζιάς δεν έχει αποδοκιμάσει τις δηλώσεις Καμμένου κατά του προξένου και επαναλαμβάνει την καταγγελία του ότι ο ΥΠΕΞ «ακύρωσε τιμωρητικά» τη μετάθεση του προξένου στο Λονδίνο, μολονότι είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι.

Για άδικη στοχοποίηση του Προξένου στο Ριάντ κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά