Σύγκρουση Μπακογιάννη - Κοντονή με αφορμή την άδεια Κουφοντίνα

Την άποψη ότι οι νόμοι και οι θεσμοί ισχύουν υπεράνω πάντων εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι τάσσεται υπέρ του νομοθετικού πλαισίου αλλά όχι για όλους.

Σημείωσε ότι ανεξάρτητα με το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την απόφαση να χορηγηθεί 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, θα πρέπει να δει αν αυτή η απόφαση κινήθηκε στα πλαίσια του νόμου.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ψηφίστηκε από το 1989, αναθεωρήθηκε το 1999 και τροποποιήθηκε από τον Δένδια, προβλέποντας ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει άδεια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εντεταλμένου Εισαγγελέα Εφετών. Συνεπώς, όπως είπε, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο που ψηφίστηκε από τη ΝΔ, επελήφθη το συμβούλιο και αποφάσισε ομοφώνως σχετικά.

«Το Συμβούλιο της φυλακής αποφάσισε ομόφωνα, με πρώτο και καλύτερο τον αντεισαγγελέα, ότι ο Κουφοντίνας πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις για να πάρει άδεια και η χορήγηση της δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων του, οι οποίες έχουν κριθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο νόμος στον πολιτισμένο κόσμο, καταδικάζει πράξεις και όχι τις γενικότερες αντιλήψεις των καταδικασθέντων.

Υποστήριξε τέλος ότι ο συνήγορος του πολίτη από το 2008 έχει αποφανθεί ότι η απόδειξη μετανοίας ενός κρατουμένου δεν είναι νόμιμη.

Η τοποθέτηση Κοντονή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης για επιλεκτική ευαισθησία.

Όπως είπε, όταν βγήκε η δικαστική απόφαση για την Ηριάννα ο υπουργός έσπευσε να επιτεθεί στη δικαιοσύνη , κάτι που δεν τόλμησε να κάνει τώρα με τον Κουφοντίνα και αυτό είναι ένα αίσχος.

«Η άδεια στον κατά συρροή δολοφόνο δίνεται για να απολαύσει την ελευθερία και τη ζωή που στέρησε από όλους αυτούς που σκότωσε και από αυτούς που μείναμε πίσω», γράφει από την πλευρά του στο Facebook o περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. 

«Για χρόνια αποφάσιζε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ποτέ δεν μετάνιωσε, ποτέ δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας. Το αντίθετο. Συνεχίζει να φτύνει τη δημοκρατία στα μούτρα και κάνει ότι μπορεί για να φτιάξει συνεχιστές, σκορπώντας δηλητήριο και προπαγανδίζοντας τα εγκλήματα του. Και για αυτό, σήμερα το κράτος τον επιβραβεύει, με την κυβέρνηση στην καλύτερη να αδιαφορεί και να ανέχεται και στη χειρότερη να παρέχει τις ευλογίες της. Έτσι όμως, αντί να κλείνουμε τραύματα, τα ανοίγουμε. Αντί να επουλώνουμε τις πληγές, τις βαθαίνουμε. Σκοτάδι», συμπλήρωσε στην ανάρτησή του ο κ. Μπακογιάννης.

Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για γελοία και αποσπασματική αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα που έχουν τη σημασία τους αλλά δεν είναι αυτά που απασχολούν το λαό. Το συγκεκριμένο ζήτημα θα το κρίνει η ίδια η κοινωνία, πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr