Μητσοτάκης: Ανεύθυνο το ν/σ για την ταυτότητα φύλου - δεν θα το ψηφίσουμε

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει το «ανεύθυνο νομοσχέδιο» της συγκυβέρνησης, για την ταυτότητα φύλου ξεκαθάρισε από της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στην πρόταση της αξιωματικής αντιπόλιτευσης για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, που προβλέπει ως ελάχιστη ηλικία τα 18 έτη και δικαίωμα σε μία μόνο φορά αντί για δύο.

Είναι λάθος ένας 15χρονος να μην μπορεί να πιει αλκοόλ ή να οδηγήσει δίκυκλο αλλά να του επιτρέπεται μία τόσο κρίσιμη απόφαση, είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού» και το δικαίωμα στην διόρθωση φύλου αποτελεί «αυτονόητη αναγκαιότητα» σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου αλλά «απαιτείται ωριμότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας «κωμικό» το να παραδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ μαθήματα φιλελευθερισμού στη Νέα Δημοκρατία που είχε κινητοποιηθεί ήδη από το 1976 για τη δυνατότητα διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου.

«Αυτά να τα πείτε» στους ΑΝΕΛ και στον «αλλοπρόσαλλο θίασο που παριστάνει ότι τάχα είναι ομοιογενής κυβέρνηση», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως για το επίμαχο άρθρο 3 (σχετικά με την ελάχιστη ηλικία), δεν είναι πεπεισμένοι όλοι οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον την ονομαστική ψηφοφορία (…) για να δούμε αν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αρραγής δεδηλωμένη», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως ακόμα και το ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζει πως κάποια μορφή ψυχολογικής διάγνωσης επιτρέπεται να είναι μεταξύ των προϋποθέσεων για τη διόρθωση του φύλου.

Υπενθύμισε δε πως η διάγνωση αποτελεί απαράβατο όρο σε κράτη όπως η Σουηδία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά έχει και «αναμφισβήτητη ιατρική διάσταση»

Η νομική διόρθωση είναι ένα μόνο στάδιο σε μία μακρά και επίπονη διαδικασία που σε όλα της τα στάδια χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη, δεν πρέπει να είναι μία στιγμιαία πράξη που να συντάσσεται με μία απλή δήλωση, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως θα πρέπει να εγγυάται θεσμικά ο ενσυνείδητος χαρακτήρας μίας μη αναστρέψιμης απόφασης.

Μία ανοικτή δημοκρατική πολιτεία οφείλει να νομοθετεί και να φροντίζει για όλους αυτούς που αισθάνονται και είναι μειοψηφία, δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας (…) στη Νέα Δημοκρατία δεν μας απασχολεί αν η ομάδα είναι αρκετά μικρή αν είναι ένα άτομο ή ένα εκατομμύριο, επισήμανε ο κ. Μητοστάκης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για την προστασία της διαφορετικότητας.

Η αλλαγή ταυτότητας φύλου δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ως «εξαιρετικά ευαίσθητο» ένα ζήτημα που απασχολεί «βαθιά, προσωπικά κάποιους (…) που συχνά παλεύουν από μικρή ηλικία».

Απευθυνόμενος σε όσους πολιτικούς αρνούνται να εξετάσουν το ζήτημα, αναρωτήθηκε: «θα πάψουν να υπάρχουν διεμφυλικά άτομα, οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, παιδιά που υπόκεινται σε μπούλινγκ, άνθρωποι που θα αισθάνονται φυλακισμένοι μέσα στο ίδιο τους το σώμα;» για να καταλήξει πως όσοι δεν το συζητούν, απλώς αποφεύγουν το θέμα.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν συνεννοήθηκε με τα υπόλοιπα κόμματα ούτε ζήτησε τεκμηριωμένα την άποψη των επιστημόνων, χαρακτήρισε το προτεινόμενο νομοσχέδιο «πρόχειρο».

Η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει χωρίς τις αναγκαίες συναινέσεις, επιδιώκοντας να προβοκάρει την εκκλησία της Ελλάδος για να επιδείξει τον δήθεν προοδευτισμό της», είπε ο κ. Μητσοτάκης που εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ψάχνει απλά για ένα «απεγνωσμένο και παρελκυστικό άλλοθι» για την πολιτική της «άγριας λιτότητας που έχει επιβάλλει τα τελευταία 2μισι χρόνια».

Κλείνοντας κάλεσε την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της ευθύνης και να ψηφίσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα. «Αν δεν το πράξετε, θα φέρετε εσείς την ευθύνη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ καταθέτοντας εκ νέου στα πρακτικά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας