Μητσοτάκης: Αναπάντητα ερωτήματα και ευθύνες για το ναυάγιο και τη ρύπανση

Για πολλά αναπάντητα ερωτήματα και ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν για το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη ρύπανση στο Σαρωνικό έκανε λόγο το Σάββατο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Σάββατο την Σαλαμίνα και την θαλάσσια περιοχή όπου έγινε το ναυάγιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ελπίδα η δικαστική έρευνα να διαφωτίσει περισσότερο την κοινή γνώμη για το τι έγινε ακριβώς και βούλιαξε το πλοίο.

«Γιατί το πλοίο αυτό πήρε δύο παρατάσεις αδειοδότησης, όταν βρισκόταν σε αυτήν την κατάσταση; Τι ακριβώς έγινε τις πρώτες ώρες, τις πρώτες μέρες του ναυαγίου; Γιατί δεν υπήρχε συντονισμός; Γιατί ο υπουργός δεν απέδωσε την αναμενόμενη σημασία και επέλεξε να βρεθεί στο εξωτερικό; Γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο αρμόδιος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, ώστε να στείλει σκάφη απορρύπανσης; Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα. Δυστυχώς, για όλα αυτά δεν έχουμε πάρει πειστικές απαντήσεις» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς του νησιού, αλλά και πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στόχος της επίσκεψής του ήταν, να ενημερωθεί για την έκταση του προβλήματος και να προτείνει λύσεις.

Τόνισε δε, ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ξανά μία τόσο μεγάλη καταστροφή, με επανεξέταση όλου το πλαισίου της διαδικασίας αδειοδότησης παλιών πλοίων τα οποία εκτελούν δρομολόγια στον Σαρωνικό Κόλπο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η δουλειά μας τώρα δεν είναι μόνο να αποδώσουμε πολιτικές ευθύνες, αλλά κυρίως να κοιτάξουμε μπροστά και τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. «Αυτό είναι που ενδιαφέρει εσάς. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τους κατοίκους όλου του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού, οι οποίοι έχουν υποστεί μια πολύ μεγάλη ζημιά από αυτήν την περιβαλλοντική καταστροφή. Πράγματι, έχει γίνει - και θέλω να το αναγνωρίσω - μια δουλειά αποκατάστασης, η οποία, όπως βλέπετε, συνεχίζεται και πρέπει να συνεχιστεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Και πιστεύω ότι σύντομα οι παραλίες τουλάχιστον της Σαλαμίνας, θα μπορούν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Και από εκεί και πέρα, ελπίζω πραγματικά να μπορέσουμε να ανελκύσουμε και το ναυάγιο, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να κλείσει, τουλάχιστον, αυτό το κομμάτι του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι «το σημαντικό για εσάς, εδώ στη Σαλαμίνα, είναι να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε τους σχετικούς μηχανισμούς αποζημίωσης, ώστε να υπάρξουν κεφάλαια τα οποία θα βοηθήσουν και το Δήμο, αλλά και μεμονωμένους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν θιγεί από αυτήν την πολύ μεγάλη περιπέτεια, ώστε να ξαναπατήσουν στα πόδια τους. Υπάρχει ένα παγκόσμιο κεφάλαιο αποζημίωσης για περιβαλλοντικές καταστροφές. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα. Εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε να παρέχουμε τη στήριξή μας σε αυτήν την προσπάθεια, ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση φορέων, Δήμων, αλλά και απλών ιδιωτών, που έχουν θιγεί από αυτήν την καταστροφή σε αυτό το κεφάλαιο, έτσι ώστε το κομμάτι των αποζημιώσεων να μπορέσει να τρέξει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Για μεγάλη ανεπάρκεια στη διαχείριση του προβλήματος του ναυαγίου του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», και της ρύπανσης του Σαρωνικού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας αναφορικά με την πορεία απορρύπανσης του Σαρωνικού αναφέρει ότι στη Σαλαμίνα δεν παρατηρείται επιφανειακή ρύπανση και συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων - Λιμνιώνα - Κυνοσούρας. Επίσης, δύτες διενεργούν έλεγχο και καθαρισμό του βυθού, στην περιοχή «Θεατράκι».

Ο καθαρισμός των ακτών συνεχίζεται σύμφωνα με το υπουργείο και σε Πειραϊκή Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου και Γλυφάδας.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο στη θαλάσσια περιοχή Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση.





Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr