Κλείσιμο

Εξεταστική επιτροπή για τις συνομιλίες Καμμένου - Γιαννουσάκη ζητά η ΝΔ

Μπορεί ο πρωθυπουργός να απέρριψε την πρόταση του προέδρου της ΝΔ περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Noor 1 και την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου σε αυτή, αλλά η ΝΔ δεν πτοήθηκε και κλιμακώνοντας την προσπάθεια ελέγχου της κυβέρνησης, κατέθεσε σήμερα το σχετικό αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής.

Με το αίτημά της η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου αυτή να διερευνήσει τυχόν πολιτικές και ποινικές ευθύνες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας από την εμπλοκή του στην υπόθεση Noo1, αφού όπως επισημαίνεται ο κ Καμμένος έχει ομολογήσει τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, καθώς και άλλων στελεχών ή λειτουργών.

Στην επιστολή της η ΝΔ στηλιτεύει την κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον κυβερνητικό του εταίρο για την υπόθεση και διερωτάται εάν ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τις ενέργειες του Πάνου Καμμένου και αν ναι σε ποια έκταση κι από πότε.

Παράλληλα, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι το πλήθος και ο χρόνος των συνομιλιών του Υπουργού με τον κρατούμενο Ευθύμιο Γιαννουσάκη δεν πείθουν ότι είχαν ως αντικείμενο απλώς την παρότρυνση του δεύτερου να αποκαλύψει την αλήθεια στη δικαιοσύνη – όπως διατείνεται ο κ Καμμένος. Τονίζουν, δε, ότι ο κ Καμμένος δεν έχει δικαιολογήσει επαρκώς τους λόγους που τον οδήγησαν να λάβει την πρωτοβουλία για να συνομιλήσει με τον εν λόγω ισοβίτη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που υπογράφει σύσσωμη το αίτημα για τη σύσταση της επίμαχης Εξεταστικής, διερωτάται ταυτόχρονα σκωπτικά εάν ο Πάνος Καμμένος έχει επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον και για άλλες πολύκροτες υποθέσεις στις οποίες παρενέβη, σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τη διάκριση των εξουσιών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Κατόπιν τούτων η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή:

- την πραγματική έκταση και τα γνήσια κίνητρα εμπλοκής του κ. Καμμένου ή ενδεχομένως κι άλλων μελών της κυβέρνησης στην υπόθεση

- την έκταση παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικά σχέδια

- η διασφάλιση απονομής δικαιοσύνης κατ’ ανεπηρέαστη κρίση των λειτουργών της
με στόχο όπως καταλήγει να ριχθεί άπλετο φως σε όλες «τις σκοτεινές πτυχές αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης».

Πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης, η οποία βέβαια έχει ήδη απορρίψει τη συγκεκριμένη πρόταση, γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι δεν θα περάσει από την Ολομέλεια, καθώς βάσει του Κανονισμού της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής απαιτούνται τουλάχιστον 120 θετικές ψήφοι επί των παρόντων και σε κάθε περίπτωση οι θετικές ψήφοι να είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ΝΔ, ωστόσο, η συζήτηση της πρότασής της θα της δώσει την ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα σε μεγαλύτερη έκταση στην Ολομέλεια. Η ημερομηνίας της επίμαχης συνεδρίασης πιθανότατα θα προγραμματιστεί κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων την προσεχή Δευτέρα.

«Στόχος της επιτροπής είναι να ερευνηθούν όλες οι σκοτεινές πτυχές και να έρθουν όλα στο φως. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία των θεσμών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας

Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου κάνει ό,τι μπορεί για να συσκοτίσει τη δύσοσμη υπόθεση είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ ενώ ανέφερε πως ενδεικτικό της επιχείρησης συσκότισης είναι το γεγονός ότι ούτε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ούτε ο Σταμάτης Ράπτης έχουν διατάξει ΕΔΕ για τον λιμενικό Χριστοφορίδη που εμπλέκεται ευθέως στην υπόθεση.

«Όλα αυτά δείχνουν σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας» είπε τέλος ο κ Κικίλιας ενώ τόνισε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν παρόλο που ο κ Τσίπρας κάνει τα πάντα για τη μη διερεύνηση της υπόθεσης.

img_20170706_124452.jpg (2448?3264)

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr