Κλείσιμο

Γεννηματά: Εκλογή Προεδρείου από τη βάση – Επιλογή εκπροσώπων μέχρι τον Δεκέμβριο

Η κα. Γεννηματά από το βήμα του Συνεδρίου σημείωσε αρχικά πως η κυβέρνηση συνεχίζει να διχάζει τους Έλληνες οδηγώντας την χώρα όλο και πιο βαθιά στην κρίση. Αναλυτικά η κα. Γεννηματά υπογράμμισε: « η κυβέρνηση διχάζει τους Έλληνες. Όλοι έχουν αντιληφθεί πως ο κύριος Τσίπρας έχει περάσει προ πολλού τον προσωπικό του Ρουβίκωνα και θα ηττηθεί πανηγυρικά στις εκλογές. Εδώ που έχουμε φτάσει η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και των όσων εκφράζει προϋποθέτει την σημαντική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Η κα. Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως εμφανίζεται αδιάλλακτη και χωρίς πρόθεση για συνεννόηση. Αναλυτικά η κα. Γεννηματά υπογράμμισε: «η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αποτελέσει την ήττα των ιδεών της αριστεράς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει την παλινόρθωση της συντηρητικής δεξιάς που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Με την ευκαιρία θέλω να πω στον κύριο Μητσοτάκη πως η βία και η τρομοκρατία δεν προέρχονται από την αριστερά υπάρχει και η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός. Η αλλαγή ως πολιτικό σύμβολο δεν αντιγράφεται. Το στρατηγικό δίλλημα παραμένει πρόοδος ή συντήρηση αλλά σήμερα η πραγματική ανάγκη είναι η στρατηγική συνεννόηση. Μόνο μία κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινωνικής πλειοψηφίας μπορεί να το πράξει. Το σημερινό αποτυχημένο μοντέλο των αδύναμων κυβερνήσεων συνεργασίας δεν μας αφορά καθώς δεν μπορεί να λύσει τίποτα. Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν επιθυμούν συνεννόηση καθώς έτσι νομίζουν πως διατηρούν δυνάμεις. Ελπίζουμε Τσίπρας και Μητσοτάκης να κατανοήσουν σύντομα το λάθος τους».
Αναφερόμενη στους στόχους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Φώφη Γεννηματά είπε: «θέλουμε να συναντηθούμε με όλους όσους επιθυμούν λογική και συνεργασία. Η πόρτα μας είναι κλειστή μόνο σε όσους πήγαν να βρουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτούς τους χαρίζουμε δεν τους θέλουμε πίσω. Σε όλους τους άλλους λέμε γυρίστε πίσω εδώ είναι το σπίτι σας».

Για τα επόμενα βήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξη η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε τις προτάσεις της αναφέροντας : «Προτείνω η εκλογή Προεδρείου από τη βάση να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Ως επικεφαλής της επιτροπής προτείνω τον κ. Νίκο Αλεβιζάτο οποίος έχει ήδη κάνει αποδεκτή την πρόταση μου. Προτείνω επίσης την δημιουργία μητρώου. Εκλογή συνέδρων με βάση το μητρώο. Θέλουμε ένα συνέδριο της βάσης και όχι της κομματικής ελίτ. Καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο της ΔΗΣΥ ο Δεκέμβριος του 2017. Τώρα είναι η ώρα για απλές και καθαρές λύσεις, περιθώρια για διαστρεβλώσεις και πλαστά διλήμματα δεν υπάρχουν. Είναι η πιο καθαρή πρόταση που έχει ακουστεί μέχρι σήμερα για την κεντροαριστερά».

Γιώργος Παπανδρέου: Οραματίζομαι μία Παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα

Το όραμα του για "μια παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα", παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

"Οραματίζομαι μία Παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς ", είπε ο κ. Παπανδρέου και αφού παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να φέρει αυτό το έργο εις πέρας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση, λέγοντας: "Με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα σήμερα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο. Οι Έλληνες θα είχαν γλυτώσει πολλά.

Χρόνια σε χάσιμο χρόνου.

Δισεκατομμύρια σε επιβαρύνσεις.

Και σήμερα μαθαίνουμε από τον Ρέγκλινγκ ότι η δήθεν διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε τον ελληνικό λαό άλλα 100 δισ. Απαιτείται λοιπόν εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Προσοχή, όμως. Συναίνεση για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Όχι συναίνεση για να μείνουμε στα ίδια. Όχι για να γυρίσουμε πίσω.

Ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες".

Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι του δεξιού νεοφιλελευθερισμού, ούτε στους αριστερούς ψάλτες του καραμανλισμού και της χρεοκοπίας, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Επισήμανε πως "οι καθαρές κουβέντες από τώρα θα στείλουν καθαρό μήνυμα σε όσους γλυκοκοιτάζουν το χώρο μας" και πρότεινε:

-Πρώτον, καμία απολύτως θέση ευθύνης στο Δημόσιο μέσω κομματικής επετηρίδας. Ανοιχτή σε όλους προκήρυξη θέσεων και επιλογή υποψηφίων βάσει πραγματικών προσόντων και εμπειρίας.
-Δεύτερον, κανένας εκπρόσωπος της νοοτροπίας που χρεοκόπησε την Ελλάδα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Υπάρχουν δεκάδες Έλληνες και Ελληνίδες που μπορούν να συμβολίσουν στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα την Ελλάδα που θέλουμε.

-Τρίτον, ουδεμία υποχώρηση σε θέματα ηθικής και σεβασμού του δημοσίου χρήματος. Ανένδοτος αγώνας ενάντια στη μεγαλοφοροδιαφυγή. Καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. Μαχαίρι στο μαύρο πολιτικό χρήμα με νέο εκλογικό νόμο που σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες.

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ευχήθηκε, επίσης στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τον οποίο είπε ότι τον θέλει "συνοδοιπόρο στη μάχη για τη μεταπελατειακή Ελλάδα".

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των επιλογών του ως πρωθυπουργός και τόνισε ότι στις αποφάσεις που πήρε δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος.

Θεοχαρόπουλος: Το νέο απαιτεί την υπέρβαση των μικρών «κομματικών πατριωτισμών» 

«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι για να είναι πειστικό το εγχείρημα όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση. Συγκεκριμένα πρότεινε «άμεσα να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της σημερινής ομοσπονδιακής δομής με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».

Συμπλήρωσε την πρόταση του λέγοντας επιπλέον: «Σταθερή θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι πρώτα δημιουργείς το νέο ενιαίο κόμμα μέσω ιδρυτικού συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση. Η εκλογή επικεφαλής από την βάση, εξάλλου, πρέπει να αφορά το νέο κόμμα και όχι έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, που άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο».

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε πως στην περίπτωση που αποφασιστεί η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή πρώτα εκλογή επικεφαλής από την βάση και μετά το ιδρυτικό συνέδριο, και ιδίως εφόσον τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα έχουν μεταξύ τους διαφορετική άποψη για την μορφή του φορέα, τότε: «η βάση όλης της Κεντροαριστεράς πρέπει να αποφασίσει για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός. Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα. Να αποφασίσει η βάση όλης της Κεντροαριστεράς».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο το νέο απαιτεί την υπέρβαση των μικρών «κομματικών πατριωτισμών» υπέρ μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας. «Ο χώρος για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα χρειάζεται ανανέωση και όχι αναπαλαίωση. Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα. Μόνο με μία τέτοια λογική, μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος και έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έστειλε μήνυμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών να μην αναμοχλεύσουν αντιπαλότητες του παρελθόντος, καθώς όπως επισήμανε «η δικαίωση του παρελθόντος μπορεί να ακούγεται ευχάριστη, αλλά δεν αφορά παρά ελάχιστους στην κοινωνία». «Η προσδοκία για το μέλλον είναι αυτή που κινητοποιεί τους πολίτες», τόνισε και προσέθεσε: «Αν μείνουμε περιχαρακωμένοι στην αγωνία για δικαίωση, στα ιδεολογικά στερεότυπα τότε θα λέμε πολλά, αλλά τελικά θα κάνουμε λίγα. Οφείλουμε να κατανοήσουμε πλήρως την αγωνία όλων όσοι υποστηρίζουν πως ο υπό διαμόρφωση προοδευτικός πόλος δεν θα γίνει ισχυρός αν δεν εκφράσει και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα βρίσκεται εκτός των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών».

Υποστήριξε ακόμη πως απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και ανατροπές, με μεταρρυθμίσεις που είναι υπέρ της πλειοψηφίας, που αφαιρούν προνόμια από μικρές αλλά ισχυρές ομάδες που αξιοποίησαν την πρόσβαση τους στο πελατειακό σύστημα. «Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αυτοσκοπός ή "μόδα", αλλά έχουν πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Προοδευτικές ανατροπές που αναιρούν τις παθογένειες που γέννησαν», ανέφερε.

Επιπλέον επέκρινε τη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, «αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς». «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας σε μια τέτοια πολιτική», τόνισε ενώ μίλησε για ψευδεπίγραφες προσκλήσεις του κ. Τσίπρα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τακτικισμούς μπροστά στα αδιέξοδα.

Βέλη εξαπέλυσε και εναντίον της ΝΔ, σημειώνοντας ότι παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση. «Είναι προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων, όπως και σε ακραία συντηρητικές αντιλήψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Σημίτης: " Η πρόσβασή μας στο ξέφωτο δεν είναι νομοτελειακή"

Μιλώντας στο Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κάλεσε για άμεση ενότητα όλων των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα υπηρετήσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Χωρίς να φεισθεί επικρίσεων για τις διαφωνίες και τις ατέλειωτες συζητήσεις, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι «το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία για τη διαμόρφωση θέσεων και κυρίως συσπείρωσης, όσων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα. Μια τέτοια δύναμη είναι αναγκαία, αφού το 70% των πολιτών δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι η πορεία της χώρας ακολουθεί λάθος κατεύθυνση».

Ασκώντας δριμεία κριτική για τη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης αμφισβήτησε την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για την έξοδο στις αγορές: «Πρόκειται για μια ελπίδα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί. Τα γνωστά προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν έντονα. Με άλλα λόγια, η χώρα θα βρίσκεται σε στενωπό και τα προσεχή χρόνια. Η πρόσβασή μας στο ξέφωτο δεν είναι νομοτελειακή. Απαιτεί σχέδιο, προσπάθεια, κυρίως όμως απαιτεί ευθύνη - από την κυβέρνηση και από τα κόμματα. Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ο κάθε φορέας πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο κ. Σημίτης.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 συνεπάγεται ανυπέρβλητες δυσκολίες για τους πολίτες κι ένα δυσμενές πλαίσιο για την προσπάθεια της ανάπτυξης. Το ίδιο και η υπόδειξη του Eurogroup για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% από το 2022 ως το 2060, επίσης συνεπάγεται δυσκολίες για την εμπέδωση συνθηκών ανάπτυξης. «Η χώρα μας θα συνεχίσει να σέρνεται» σημείωσε.

Για το χρέος, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι πρόκειται να συζητηθεί ουσιαστικά μετά το τέλος του Μνημονίου τον Ιούλιο του 2018 και η σχετική διευθέτηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αποταμιευτών. «Χωρίς επάνοδο της εμπιστοσύνης, η κρίση θα συνεχίζεται. Πώς όμως θα επανέλθει η εμπιστοσύνη, όταν επικρατεί στη διεθνή κοινότητα η εντύπωση ότι η Ελλάδα, είτε αμφισβητεί τα συμφωνηθέντα, είτε καθυστερεί την εκτέλεσή τους;» επισήμανε ο κ. Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι από την απόφαση του Εurogroup προκύπτει, πως οι Ευρωπαίοι επιφυλάσσονται να δεσμευθούν στα πιο σοβαρά θέματα.

«Η παρατεινόμενη επί μήνες τώρα συζήτηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η οργάνωση ενός ευρύτερου σχήματος, δείχνει στους πολίτες ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν αντιληφθεί την επιταγή των καιρών. Το κύριο θέμα είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς συζητήσεις για το ποιος προσχώρησε σε ποιόν, για το ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται να επικαλείται το παρελθόν. Νέα κόμματα δεν προέρχονται από το μηδέν. Χτίζονται σε προσπάθειες και απόψεις που υπάρχουν ήδη. Αλλά η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την επικρατούσα αίσθηση ότι επιβάλλεται αλλαγή, μια νέα προσπάθεια απελευθερωμένη από δεσμεύσεις του παρελθόντος. Εδώ και τώρα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημά μας. Να προσδιορίσουμε το μέλλον σε αντιπαράθεση με το σήμερα και το παρελθόν. Να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να υπάρξει προοπτική για τη χώρα στο σύγχρονο κόσμο» ανέφερε ο κ. Σημίτης και συνέχισε:  «Η ελληνική κοινωνία και πολιτική ζωή έχουν ανάγκη από μια δύναμη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης που μάχεται τη συντηρητική στασιμότητα, τις χωρίς σχέση με την πραγματικότητα ιδεολογικές φαντασιώσεις μιας αυτοαποκαλούμενης αριστεράς και την εθνικολαϊκιστική νοοτροπία και πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά στην παραμονή και εκμετάλλευση της εξουσίας. Η χώρα έχει την ανάγκη να πληροφορηθεί την αλήθεια, τους εφικτούς δρόμους ανάπτυξης, τις υπάρχουσες ή αναμενόμενες αντιδράσεις, τα εμπόδια, τις δυνατότητες επιλογών, να αισθανθεί ότι υπάρχει ρεύμα με γνώση και δύναμη για να ανατρέψει την χωρίς τέλος πορεία στα όρια της ύφεσης με άγνωστη κατάληξη.

Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αν πραγματικά το θελήσουμε. Να προσπαθήσουμε αποφασιστικά τώρα».
Πηγή: skai.gr