Ο Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο

Διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα δεν θα ζητήσει ούτε νέο Μνημόνιο ούτε πιστωτική γραμμή στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους το καλοκαίρι του 2018 έδωσε ο πρωθυπουργός, απορρίπτοντας παράλληλα το σενάριο πρόωρων εκλογών.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής «φτάνει στο τέλος του», αποσαφηνίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση θα αναλάβει το έργο της ταχύτατης ολοκλήρωσής του».

Εκτίμησε πως η χώρα μας θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές ομολόγων «πολύ πριν» το τέλος του Μνημονίου, αν και δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ παράλληλα είπε ότι η επιστροφή θα γίνει με «βιώσιμους όρους» κι όχι σε περιβάλλον προστασίας.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ότι μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει με αργά βήματα, συνυπολογίζοντας την κατάσταση της οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δίνει για πρώτη φορά «σαφές περίγραμμα» και εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους ενώ παράλληλα «κλειδώνει» τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο επίπεδο του 2%.

Σημειώνεται πάντως πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως το 2% είναι πολύ υψηλό και ο δημοσιονομικός στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% μετά το 2022, ενώ παράλληλα οι Ευρωπαίοι ανέβαλαν τις ουσιαστικές αποφάσεις για τυχόν μέτρα ελάφρυνσης έως τη λήξη του Μνημονίου, τον Αύγουστο το 2018.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέγοντας με νόημα ότι δεν είναι σκόπιμο να αναβάλλουν εις το διηνεκές τις αποφάσεις για επιστροφή τους στη χώρα μας, καθώς ενδέχεται να χάσουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται σήμερα.

«Αν αναμένουμε διαρκώς το μέλλον κινδυνεύουμε να χάσουμε το παρόν», είπε.

Αφήνοντας πολιτικές αιχμές, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το μοντέλο – που απέδωσε σε έλληνες και ευρωπαίους παράγοντες – για αύξηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας μέσω της έντασης εργασίας, που προβλέπει μείωση μισθών και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μία ανεπτυγμένη οικονομία που δεν είναι δυνατόν να βγει κερδισμένη από μισθολογικό ανταγωνισμό με αναπτυσσόμενες δυνάμεις.

Αντίθετα, υποστήριξε, η χώρα διαθέτει τις προϋποθέσεις για μία οικονομία έντασης γνώσης και κεφαλαίου με προϊόντα ποιότητας, υποδομές και τεχνογνωσία.
Πηγή: skai.gr