Κλείσιμο

Μετωπική με φόντο τα σκουπίδια: Από τη Black Friday στην Dirty Tuesday

Σε πολιτικό ζήτημα, με στόχο τη ΝΔ, επιχειρεί να αναγάγει το αδιέξοδο με τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ η κυβέρνηση, την ώρα που στους περισσότερους δήμους η κατάσταση με τα βουνά των απορριμμάτων έχει γίνει ανυπόφορη για τους πολίτες, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και εξαιρετικά βλαπτική για τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Μετά τις προσφορές στη λιανική της περίφημης Black Friday, οι πολίτες τώρα όπως φαίνεται θα ζήσουν και το θεσμό της… Dirty Tuesday, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της τουλάχιστον έως και την Πέμπτη, παρά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Παρότι οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ φάνηκε ότι αρχικά δέχθηκαν με ικανοποίηση τις –γραπτές- δεσμεύσεις της κυβέρνησης με υπαναχωρήσεις σε σημαντικά θέματα (κατάργηση ορίου ηλικίας, 2.500 προσλήψεις, κατάργηση της συμμετοχής ιδιωτών στην καθαριότητα) και με άμεση ψήφιση στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας του υπουργού Εσωτερικών αποφάσισαν να συνεχίσουν ζητώντας να ικανοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων τους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την προκηρυγμένη 24ωρη απεργία της Πέμπτης προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, μετά την αποτυχία του πρωθυπουργού να δώσει τέλος στις κινητοποιήσεις παρά τις υποχωρήσεις στις οποίες προέβη, επιδιώκει να επιρρίψει ευθύνες κυρίως στη ΝΔ για το πρόβλημα. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι υπεύθυνος για την απόφαση της ΠΟΕ- ΟΤΑ να συνεχίσει την απεργία της, ενώ το Μαξίμου έκανε για προσπάθεια να ανατεθεί η αποκομιδή σε ιδιώτες  με την Πειραιώς να απαντά ότι η ΔΑΚΕ-ΟΤΑ έχει μόνο δύο ψήφους στο σχετικό όργανο.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «μέσω της ΔΑΚΕ επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία».



Απαντώντας, η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθύμισε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να μπει στον «πάγο» κάθε προσπάθεια για μονιμοποίηση εκτός συνταγματικού πλαισίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την σημερινή, χαοτική κατάσταση με τα σκουπίδια.

Η Κουμουνδούρου ανταπάντησε, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι η ΝΔ ότι γυρίζει την πλάτη στην κοινωνία και τους εργαζομένους και στοιχίζεται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ας σημειωθεί ότι την Τρίτη εργαζόμενοι στην καθαριότητα διέκοψαν βιαίως δύο φορές τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα επέλεγε τον μειοδότη για την αποκομιδή των σκουπιδιών για τρεις ημέρες. Ωστόσο, ο Γιάννης Μπουτάρης επιμένει στην απόφασή του για ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη.

«Άστοχη και υπερβολική» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων και καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, γιατί όπως τονίζει σε ανακοίνωση του, «μόνο έτσι θα υπηρετήσουν την αποστολή τους και δε θα έρθουν αντιμέτωποι με την κοινωνία».

Έκκληση προς τους εργαζόμενους να επιδείξουν υπευθυνότητα κάνει με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης. «Είναι ανάγκη για λόγους δημόσιας υγείας οι πόλεις να καθαριστούν, να μην επιτρέψουμε», σημειώνει, «να στραφεί εναντίον της αυτοδιοίκησης η κοινωνία».
Πηγή: skai.gr