Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Τουρκία

Μήνυμα στην Άγκυρα να συμμορφωθεί στις διεθνείς συμβάσεις στο διεθνές δίκαιο, με αφορμή το θέμα της Αγιά Σοφιάς, έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τις προκλήσεις αν θέλει να έχει πορεία προς την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, παρά την καταιγίδα αντιδράσεων από την Αθήνα αλλά και την παρέμβαση του State Department - που κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί την ιστορία της Αγιά Σοφιάς - η Τουρκία όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά ανεβάζει τους τόνους. Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντά στις αντιδράσεις που προκάλεσε η προσευχή και ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο ιστορικό μνημείο ζητώντας από την Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα που θα σέβεται όλες τις θρησκείες.

«Η Τουρκία κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια», απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σε συνάντηση με το Βούλγαρο ομόλογό του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και της Ιστορίας καθώς και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Επιστολή στην Unesco απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για απαράδεκτα γεγονότα που συνιστούν έλλειψη σεβασμού στον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας.

Εν τω μεταξύ, στόχος κυβερνοεπίθεσης έγινε το απόγευμα η επίσημη ιστοσελίδα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μάλιστα, τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται Τούρκοι χάκερς, ως αντίδραση στη στάση της Αθήνας για την υπόθεση της Αγίας Σοφίας.

Με το Μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησε η Καθημερινή και αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η ιστοσελίδα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, ωστόσο σημείωναν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξη τουρκικού δακτύλου.
Πηγή: skai.gr