Κλείσιμο

Καταρρίπτει το «μύθο» των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών η ΕΕΤΤ

Την εκτίμηση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας για τη δυνατότητα χορήγησης μόλις 4 τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, που είχε κάνει «σημαία» η κυβέρνησης κι ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παππάς, καταρρίπτει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που παρά τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της, διαβλέπει δυνατότητες για 6 (ο πρόεδρος) έως και 18 ιδιωτικούς (ο αντιπρόεδρος) τηλεοπτικούς σταθμούς από το 2018 και από 8 έως 10 σήμερα.

Κατά τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσαν αμφότεροι ότι ο διαγωνισμός του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν πρέπει να διεξαχθεί πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το λεγόμενο «Μέρισμα 2» (σ.σ. γίνεται σε επίπεδο υπουργών στην Ευρώπη), δηλαδή πριν τις αρχές του 2018, καθώς μόνον τότε θα είναι ξεκάθαρο το τοπίο ως προς τις πραγματικές τεχνολογικές δυνατότητες.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα του αριθμού, καταγράφηκε διάσταση απόψεων στους επικεφαλής της Επιτροπής, με τον μεν πρόεδρο, Δημήτρη Τσαμάκη, να κάνει λόγο για δυνατότητα 6 καναλιών μετά το «Μέρισμα 2» από 8 έως 10 που κρίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα με το υφιστάμενο φάσμα. Ο δε αντιπρόεδρος, Νίκος Παπαουλάκης, μίλησε για δυνατότητες παράλληλης λειτουργίας 9 έως και 18 ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας ανάλογα με την τεχνολογία που θα αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί.

«Με το υπάρχον πλαίσιο θα μπορούσαν να υπάρχουν 8 έως 10 κανάλια. Το ψηφιακό Μέρισμα 2 όμως θα μειώσει το εύρος των συχνοτήτων και θα οδηγήσει σε υποχρεωτική μείωση και του αριθμού των καναλιών με τις εν λόγω προδιαγραφές. Φαίνεται ότι τότε θα μπορούμε να πάμε με ασφάλεια σε 6 διαύλους, αλλά αυτό θα το ξέρει με σιγουριά το ΕΣΡ το 2018. Οπότε περιμένουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάκης, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε εκτίμηση για το πόσα κανάλια εθνικής εμβέλειας θα χωράει τελικά το τηλεοπτικό φάσμα από το 2018 οπότε θα έχει ολοκληρωθεί το λεγόμενο «Μέρισμα 2» παραπέμποντας στην εκτίμηση του ΕΣΡ. 

Στη μετριοπαθή εκτίμηση του προέδρου πάντως ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νίκος Παπαουλάκης, αντέταξε μία πιο αισιόδοξη που θέλει την τεχνολογία να επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία 9 έως 18 καναλιών, με τον ίδιο να προκρίνει ως «χρυσή τομή» τη χρήση ενός υβριδικού σχήματος, που θα είναι συμβατό σε όλη την Ελλάδα και θα μπορεί να οδηγήσει στη χορήγηση 12 τηλεοπτικών αδειών σε ιδιωτικά κανάλια.

«Εκτίμησή μου είναι ότι μπορούν να χωρέσουν 9 έως 18 προγράμματα ανάλογα τι σχήμα θα χρησιμοποιηθεί Τ, Τ2 ή υβριδικό. Μετά το “Μέρισμα 2”, η DIGEA θα έχει 3 πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας από 4 που έχει σήμερα, και 2 η ΕΡΤ (εθνικής εμβέλειας). Αν χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία “Τ” (που υπάρχει και τώρα) μπορούν να χωρέσουν στο φάσμα τη DIGEA 9 προγράμματα HD.  Αν πάμε σε “Τ2” μπορούν να χωρέσουν 18 κανάλια HD. Κι αν πάμε σε τεχνολογία υβριδική (σ.σ. μεικτή) με simple cast μετάδοση και χωρίς προβλήματα μετάδοσης θα μπορούν να χωρέσουν έως και 12 προγράμματα. Άρα υπάρχουν πολλά σενάρια που μπορούν να τρέξουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Παπαουλάκης.

Και οι δύο πάντως ξεκαθάρισαν ότι εκφράζουν προσωπικές απόψεις κι όχι την επίσημη θέση της ΕΕΤΤ. Οι απόψεις τους, ωστόσο, έχουν μεταβιβαστεί μέσω επιστολών τόσο στον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής όσο και στο ΕΣΡ, αναφορικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν.


Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά