Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πρόστιμα στο λαθρεμπόριο - Kόντρα στη Βουλη

Με 149 «ναι» από την κυβερνητική πλειοψηφία, και 106 «όχι» από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, με την οποία διαγράφονται τεράστια ποσά από λαθρεμπόριο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας Ιβαν Σαββίδη.

Η τροπολογία προβλέπει την απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπόριο, υπό προϋποθέσεις. 

Όπως φωτογράφησε με την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, και παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, η τροπολογία άφορα τον Ιβάν Σαββίδη και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Μετά από έντονη αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή ο πρωθυπουργός απέρριψε την συμβιβαστική πρόταση του πρόεδρου της ΝΔ να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητριάδης.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να αποσύρει τώρα η τροπολογία και να έρθει ως υπουργική, με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να μην υπάρχουν σκιές ότι χαρίζονται πρόστιμα σε επιχειρηματίες για λαθρεμπόριο.

«Εγείρει πολλά ερωτηματικά που διαγράφονται πρόστιμα από λαθρεμπόριο, γιατί εν πάση περιπτώσει η τροπολογία γίνεται αποδέκτη χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον κ. Τσιπρα να μην παίζει κρυφτούλι και να βάλει τον υπουργό Οικονομίας, που αποδέχτηκε την βουλευτική τροπολογία να πει ξεκάθαρα ποιόν επιχειρηματία αφορά, σημειώνοντας μάλιστα ότι κατά το Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει δέκτη τροπολογία χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την απόσυρση της τροπολογίας, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να γίνονται διαγωνισμοί και να χρεώνονται οι επενδυτές πρόστιμα των προηγούμενων διοικήσεων». «Δεν μπορεί να σταθεί αυτό… Η ΝΔ γίνεται κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς εναλλακτική πρόταση» δήλωσε. «Να γίνει κανονικά η διαδικασία, και θα αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση Μητσοτάκη είναι σε βάρος του Κοινοβουλίου γιατί ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει το κύρος του βουλευτή. Είπε μάλιστα ότι η ΝΔ θα έπρεπε πρώτη να υπερασπιστεί την τροπολογία επειδή είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας. «Η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο και δεν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση... Πρόστιμα διαγράφετε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός των Οικονομικών... Έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή» δήλωσε. 

«Αν θέλετε να εφαρμόσετε μεθόδους Μαδούρο, να πατέ στην Βενεζουέλα» ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου.

«Τσακώνεστε για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, ποιος τα υπηρετεί καλύτερα τη στιγμή που και η ΝΔ ως κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ως κυβέρνηση τσακίζετε τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους» κατηγόρησε συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Ο κ. Καμμένος μάς αποκάλυψε ποιον επιχειρηματία αφορά τροπολογία.. Η ΕΡΤ έχει κόψει την μετάδοση… Αν θέλουμε από Πανελευσινιακός να γίνουμε Μπαρτσελόνα πρέπει να αλλάξετε τακτική» δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε ότι η κυβερνητική τροπολογία έχει μια λογική και αναρωτήθηκε πως ένας επενδυτής που κάνει μια επένδυση, να επιβαρυνθεί για πράξεις της παλαιάς διοίκησης. Είπε όμως ότι πρέπει να εξηγηθεί ποιος θα μπαίνει σε ένα ευεργετικό καθεστώς, διότι αιωρούνται υποψίες στην κοινωνία. «Ποιος θα απαλλάσσει από χρέη κάποιον που επενδύει και δεν γνωρίζει αυτά τα χρέη; Δικαστήριο; Υπουργός; Πρωθυπουργός; Η Βουλή; Ποιος θα τον απαλλάσσει; Ανοίγουμε ένα πολύ κακό παράθυρο στη Βουλή αυτή» σχολίασε ο κ. Λεβέντης. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για να προστατέψει το κύρος του κοινοβουλίου. «Αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος τουλάχιστον μην κρύβετε τον αυταρχισμό αυτών που επιλεγούν να γίνουν καθεστώς». Καλώ την κυβέρνηση, και τον πρωθυπουργό προσωπικά, είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ποιον άφορα αυτή η διάταξη επισήμανε.

«Ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ Παπαδημητρίου) έδωσε σαφείς εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό αποδέχεται την τροπολογία… Δεν ήταν η καλύτερη δυνατή διαδικασία από πλευράς κλίματος. Η συνεδρίαση χθες έκλεισε με δήλωση του προεδρεύοντος που έκανε άψογα τη διαδικασία (σ.σ Κρεμαστινός). Η διαδικασία έχει περαιωθεί, πρόκειται για πολίτικο ζήτημα» απάντησε ο Νίκος Βούτσης.
Πηγή: skai.gr